Društvo

Protest „Mural mora pasti“ završen bez šetnje do murala

Grupa organizacija civilnog društva održala je večeras skup pod nazivom „Mural mora pasti“ na Cvetnom trgu u Beogradu.

Na protestu je bilo više od 100 građana, koji su došli da izraze svoje nezadovoljstvo muralom u Njegoševoj ulici u Beogradu.

Okupljeni građani nosili su transparente na kojima piše „Mural mora pasti“.

Bile su prisutne i kontra frakcije – pristalice murala Ratku Mladiću, kao i jake snage policije koje su sprečavale da dođe do sukoba suprotstavljenih strana.

Kordon policije okružio je navijače Partizana sa jedne strane, dok sa druge policija je bila ispred pristalica Levijatana na čelu sa Pavlom Bihalijem.

Među prisutnima na skupu predstavnika organizacija civilnog društva bile su aktivistkinja Aida Ćorović, Dobrica Veselinović iz incijative “Ne davimo Beograd”, predsednik Nove stranke Aris Movsesijan, bivši poslaniik DS Balša Božović. Prisutne su i Žene u crnom koje nose transparent “Nikada ne možemo zaboraviti genocid u Srebrenici”.

Aktivistkinja Aida Ćorović poručila je pristalicama da će pobediti u ovoj borbi za bolju Srbiju.

“Imam dobru vest za sve nas, pobedićemo. Da li se sećate, ovde uglavnom vidim pristojan svet, kako je počeo zvanično Hitlerov pad u Drugom svetskom ratu? Kada je počeo da okuplja mladiće da gule sa dna fašističke kace. Danas je ovaj grad bio obasjan cvetićima srebreničkim i to je drugačija poruka od one koja se šalje uglavnom. Pobedićemo, zato što je naše gorivo ljubav iskonska, iskrena, čista. Volim čak i ove dečake u crnim majicama. Pogledajte u oči te dece, oni su sami, oni mrze i ovo što rade, rade iz nemoći. Oni napadaju dve žene, jednu sede kose. Oni traže sebe“, poručila je ona.

Iako je bilo najavljeno da će se učesnici protesta, nakon obraćanja govornika, uputiti ka Njegoševoj ulici gde je mural Ratku Mladiću, od toga se odustalo iz bezbednosnih razloga.

“Previše je policije, previše je desničara. Mi smo pristojni ljudi i mi ne želimo da se desi incident”, rekla je okupljenima aktivisktinja za ljudska prava Aida Ćorović.

Novinar Rade Radovanović rekao je pristalicama koji su protiv murala Ratku Mladiću da murale i ovakve crteže poručuje lično Aleksandar Vučić.

“Što se mene tiče, Aleksandar Vučić mora pasti iz dva razloga: jedan je što radi ono što ne sme, gazi Ustav i nipodaštava zakone, ponaša se kao tiranin. On naručuje crteze i kojekakve murale. Kao građanin Beograda ponosan sam da je naš, moj grad, počeo da cveta u cvetu solidarnosti i empatije prema žrtvama“, rekao je Radovanović i poručio momcima koji nose crne majice da se povežu zajedno protiv fašizma.

Među prisutnima je bio i Pavle Bihalji, predsednik pokreta Levijatan, koji je rekao da se „grupa okupila u znak protesta protiv onoga što je najavila Aida Ćorović.

„Mladić je za nas srpski heroj i mi nećemo dozvoliti da bilo ko skrnavi njegova dela i herojstva koja počinio 90ih godina žrtvujući sebe za srpski narod. U tom smislu, mi nećemo dozvoliti da ni Aida Ćorović, ni slični izdajnici, skrnave njegov lik i delo“, istakao je on.

Podsećamo, mural Ratku Mladiću o kome ovih dana priča cela Srbija osvanuo je na zgradi u Njegoševoj ulici na Vračaru još u julu, a od pre nekoliko dana usledio je niz protesta dve strane.

Policija je tokom prethodnih dana dežurala na toj lokaciji kako bi, kako je navedeno, sprečila potencijalne sukobe, a pre nekoliko dana privedena je i aktivistkinja Aida Ćorović koja je bacila jaja na mural, nakon čega su se građani, političari i NVO u znak protesta okupili kod murala.

 

foto: twitter/@dobrinacelnik

Comments

comments