Politika

Protesti ispred Skupštine u Pirotu, u Kruševcu građani upali na sednicu i prekinuli je!

Grupa građana upala je danas na sednicu Skupštine grada Kruševca i nakratko prekinula rad, a među kojima su bili i organizatori protesta „1 od 5 miliona“ i članovi Levice Srbije, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Okupljeni građani su, kako navodi RTS, poručili odbornicima kruševačkog parlamenta da se u njihovom gradu održavaju protesti već osam nedelja i obratili se pitanjem da li je na dnevnom redu ostavka direktora Toplane, koju je, kako podsećaju, dao pre mesec dana pred novinarima i rekao da je to „moralni čin“.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): ĐUKA OPET BRILJIRA!

Nakon kratkog prekida rada odbornici su nastavli rad, a gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović poručila je da niko nasilno ne sme da uđe i prekida rad. „Izbori se dobijaju i skupština osvaja na izborima, među građanima, pokazuje se plan i program rada, a ne ovako – nasilno je i nije zakonski“, naglasila je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, a prenosi RTS.

Kruševački parlament

Građani okupljeni oko Grupe građana “Odbranimo reke Stare planine“, “ Saveza mesnih zajednica Stare planine“ i Udruženja “Temska“, protestovali su danas ispred zgrade Skupštine grada Pirota u kojoj je bila redovna sednica lokalnog parlamenta.

Oni su zahtevali od lokalne vlasti da se zaustavi gradnja mini hidrocentrala na području Pirota i Parka prirode Stara planina i da se one izbrišu iz Prostornog plana.

PROČITAJTE JOŠ: ZA MANJE OD 2 DANA SKUPLJENO VIŠE OD 5 HILJADA POTPISA PROTIV GONDOLE

Predsednik Saveta Mesne zajednice sela Temska i član “Saveza mesnih zajedica Stare planine“ Tomislav Pančić kaže da je možda i dobro što se ovaj protest održava istog dana kada i sednica Skupštine grada.

– Naše poruke su jasne da se odmah zaustavi ovo ludilo na Staroj planini i zaustavi gradnja mini hidrocentrala. Ovo je ozbiljna priča. Nije nikakva farsa kad kažemo da reke nećemo dati nikom. Tražićemo da razgovaramo sa čelnicima lokalne saouprave a o tome će govoriti i odbornici u sali Gradske skupštine. Nadam se da su svi oni za očuvanje reka za pokolenja koja dolaze. Svaki turista koji dodje na Staru planinu on najpre traži da vidi vodu. Imamo plan kako će sve to dalje ići a insistiramo na razvoju ruralnog turizma na Staroj planini- rekao je Pančić.

Jedan od aktivista Grupe građana “Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta kaže su se okupili i da predaju zahtev da se sazove sednica Gradske skupštine sa jedinim tačkom dnevnog reda a to je brisanje malih hidrocentrala iz Prostornog plana grada Pirota.

-Ovaj Prostorni plan je usvojen 2011. godine i u njemu je svih 58 lokacija. Dakle, onaj koji je to doneo to mora i da obriše. Tražimo da se obratimo odbornicima u skupštinskoj sali i da nam gradonačelnik kaže kakva je sudbina reka Stare planine i da nam stave na uvid sve dokumente koji se odnose nas izgradnju malih derivacionih hidroelekrana. Hoćemo da vidimo sve ugovore i dokumente. Nije tačno da lokalna samouprava nema ingerencija oko davanja dozvola za gradnju. Tražimo da se pokrene procedura za zabranu gradnje mini hidrocentrala čija izgradnja na svu sreću nije počela.- rekao je, pored ostalog, Jovanović, dodajući da su dobili poziv od trojice saradnika gradonačelnika da se sastanu sa njima i razgovaraju ali na taj sastanak neće ići.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) SNS-OVCI OPKOLILI PREDSTAVNIKE “1 OD 5 MILIONA” NA TRGU U NOVOM SADU

(izvor: danas.rs)

Comments

comments