Društvo

Protestuju i policajci, štrajk u Prokuplju zakazan za 5. januar!

PROKUPLJE – Predstavnici Policijskog sindikata u Prokuplju zakazali su za 5. januar protest ispred policije jer su nezadovoljni preraspodelom radnih mesta, piše portal „MojKraj.rs“.

Kako se navodi, oni bi zbog preraspodele morali da obavljaju svoj posao mahom na području PU Niš, ali i u mestima koja su od Prokuplja udaljena i do 70 kilometara.

PROČITAJTE JOŠ: MORBIDNO: VUČIĆ LAŽIRAO ROĐENJE PRVE BEBE!

Zbog toga se grupa policajaca pre nekoliko dana okupila ispred zgrade prokupačke policije. Tamo su uz podršku članova i predsednika Policijskog sindikata Srbije Veljka Mijailovića pokušali da animiraju javnost i ukažu na po njima nezakonitu peraspodelu radnih mesta koja se obavlja na području ove policijske uprave.

Zbog nesaradnje i odsustva dijaloga, predstavnici Policijskog sindikata su zakazali protest.

Oni su ranije danas tražili prijem i razgovor sa načelnikom policije Nenadom Kaličaninom, međutim on je hteo da primi samo prokupačke policajce. Od predstavnika sindikata tražio je da se pismeno obrate i napišu o čemu bi razgovarali, što su oni odbili.

I pored činjenice da je pregovarao sa policajcima oko prijema, dežurni policajac je novinarima na ulazu u policijsku stanicu rekao da je načelnik van zgrade i da ne može da da izjavu.

Do pisanja teksta, novinari ovog portala nisu dobili odgovor na mejl koji su poslali policiji.

Inače, od 16 policajaca iz Prokuplja, njih 7 još uvek nije potpisalo prelazak na nova radna mesta, jer su njihova rešenja kako kažu nezakonita, odrađena u Nišu i u njima nema jasno napisanog pravnog leka ukoliko žele da se žale.

PROČITAJTE JOŠ: POTPUNI FIJASKO: BUGARI NISU UŠLI U BEOGRAD!

Radi se o policajcima koji imaju preko 20 godina službe u Prokuplju, a sada su dobili premeštaj bez rešenja i obrazloženja.

„Da bismo prešli iz jedne u drugu policijsku upravu, moramo da dobijemo najpre premeštaj, odnosno rešenje u kome postoji pravni lek, odnosno žalba, što u ovom slučaju niko od nas nije dobio“, tvrdi predsednik sindikalne grupe PSS u Prokuplju, Vladica Nikolić.

Među policajcima ima i onih kojima je ostalo dve do tri godine do penzije. Policajci koji su se okupili sumnjaju da je nova sistematizacija u stvari paravan za nova stranačka zapošljavanja u policiji i pored zabrane.

Predsednik PSS Veljko Mijailović podseća da su okupljanju ispred prokupačke policije predhodili višemesečni bezuspešni pregovori sa kabinetom i ministrom policije Nebojšom Stefanovićem.

„Iako nam je ministar Stefanović obećao da će rešiti problem, do danas se nastavlja grubo kršenje zakona. Očigledno da ministar ima preča posla i da je ovih dana na relaciji sa direktorom policije oko smene šefa kabineta direktora policije, ali je to već druga tema. Ono što obeležava rad Stefanovića je konstantan pritisak na policajce, strah koji se uvukao kod kolega, zahtev da se ne mešaju u svoj posao i konstantne analize bez konkretnog rada na terenu“, rekao je Mijailović.

On dodaje da će PSS zaštititi svoje članove, te da je policija tu da sprovodi, a ne da krši zakon Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: ČESTITAMO: OD DANAS POSKUPLJUJU STRUJA, GAS, CIGARETE, TV PRETPLATA – BUKVALNO SVE!

(izvor: infobrif.rs)

Comments

comments