Društvo

PROVIDNA LAŽ: Nema NIJEDNOG dokaza da je AIR Srbija dobila 1,45 milijardi zbog “razvoja turizma”!

Nigde u Strategiji razvoja turizma ne stoji da država treba 1,45 miliijardi dinara da izdvoji za Er Srbiju. Nigde se ne navodi ni da je prioritet razvoj severnoameričkog turističkog tržišta.

PROČITAJTE JOŠ: VIŠE OD 5 HILJADA LJUDI JE DOBILO KAZNE POSLE PROTESTA ZBOG CENA GORIVA!

Ipak, upravo su to elementi na koje se pozvao ministar finansija Siniša Mali objašnjavajući po kom osnovu novac koji je doniran Er Srbiji nije subvencija nego „podrška aktivnostima, idejama i projektima koji doprinose razvoju turizma u našoj zemlji“.

Ministar se pozvao i na podatak da je broj stranih gostiju veći za 20 odsto, ali nije naveo iz kojih zemalja dolazi najveći broj niti koliko je njih koristilo Er Srbiju za prevoz do destinacije. To bi bilo i malo „rizično“ s obzirom na cilj – da se objasni udeo državne kase jednoj polustranoj kompaniji. Jer, broj turista po toj stopi kontinuirano raste još od sredine 90-ih, bar tako govori statistika, pa je vrlo „nategnuta“ konstrukcija vezati to za avio-prevoznika. Ministar je, takođe, ukazao i da je „ta kompanija odlukom vlade bila u obavezi da razvije severnoameričko tržište kao najvažnije, a da je od kada su krenuli letovi za Njujork na toj relaciji putovalo 150.000 putnika“. Ministar je propustio da kaže koliko je od tog broja turista, što bi opet, prema podacima, bilo visoko rizično za tezu koju želi da odbrani. Naime, mnogo veći rast beleže turisti iz Turske, Kine, Izraela, Grčke, a to nisu linije koje drži Er Srbija. Takođe, sve je više Rumuna, Bugara (to je Mali i potvrdio kada je prošle godine kao gradonačelnik Beograda objašnjavao trroškove za novogodišnju rasvetu), gostiju iz bivših jugoslovenskih republika, ali oni uglavnom dolaze kopnom.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆEVI BLEFOVI SVE TEŽE PROLAZE, JASNO JE DA GUBI PODRŠKU ZAPADA”!

Jedan od indikatora za sumnju da je donacija Er Srbiji dodeljena prema Strategiji turizma, pa čak i kada je reč o delu koji govori o razvoju destinacija, jeste i činjenica da novac nije išao preko nadležnog ministartsva, već je odlukom Vlade novac prebačen preko Ministarstva finansija. Budžet Ministartsva turizma mnogo je skromniji od tranše koja je data nacionalnoj avio-kompaniji – za razvoj 36 projekata infrastrukture na značajnim destinacijama, koje lokalne samouprave nisu mogle da finansiraju, opredeljeno je 750 miliona dinara a za podršku programima i manifestacijama poput Exita (čiji jedan detalj možete videti na slici ispod), Guče, Nišvila, Drinske regate ili Beer festa tek skromnih 150 miliona. Deo tog novca uglavnom je već raspoređen.

Konsultant za investicije Milan Kovačević kaže da je najveći problem izvršne vlasti to što radi netransparentno.

– Ako je tako kako su državni funkcioneri naveli, dobro bi bilo da su to ranije najavili. U takvom potezu bilo bi i neke logike jer nije loše da država pomogne i boljoj turističkoj ponudi i dobroj povezanosti sa svetom. Ali kada time pravdaju potez tek kada ih je javnost već „nahvatala“, onda to ne uliva poverenje. Jer se naknadnim objašnjenjima ne može verovati. Takođe, ako su zaista argumenti za državnu pomoć to što su oni naveli, onda je to trebalo potkrepiti i podacima koju vrstu turizma su time razvijali i kakvi su efekti. Ako sve kriju, onda ni sami neće znati šta su to loše uradili – ističe Kovačević.

Poseban problem je, dodaje, to što se sve druge avio-kompanije koje posluju na tržištu Srbije, ovakvim potezima dovode u neravnopravan položaj. „To otvara i pitanje politike cena za koje stručnjaci tvrde da su iznad nivoa usluga koje se pružaju, pa su građani iako i sami izdvajaju novac kako bi pomogli Er Srbiju, prinuđeni da skuplje od drugih plaćaju avio karte“, zaključuje Kovačević.

PROČITAJTE JOŠ: VACIĆEV SARADNIK I ĐORĐEVIĆEV SAVETNIK JE GODINAMA VARAO VETERANE I UZIMAO IM NOVAC!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments