Društvo

Radojičić NELEGALNO podigao kuću od 150 kvadrata, pa pokušao to da sakrije!

Zoran Radojičić, direktor Tiršove, nelegalno je sagradio kuću na Zlatiboru, a dozvolu za gradnju zatražio je tek kada je postao prvi na listi Srpske napredne stranke za beogradske izbore. Novinari su otkrili i da se u njegovim imovinskim kartonima nisu nalazili svi podaci o nekretninama. Kada je dobila pitanja od medija, Agencija za borbu protiv korupcije retroaktivno je dodala te podatke.

Nakon što ga je predsednik Aleksandar Vučić proglasio prvim na listi SNS-a za beogradske izbore, izgleda da je direktor dečje klinike Tiršova Zoran Radojičić odlučio da se pozabavi spornim detaljima u vezi sa svojom imovinom i biografijom – onim koji bi mogli da mu kao političkom kandidatu ugroze reputaciju.

Jedan od njih je nelegalna kuća od 150 kvadrata na Zlatiboru. Izgradnju kuće, koja košta oko 60 hiljada evra, Radojičić privodi kraju iako ne poseduje neophodnu građevinsku dozvolu.

Zahtev za izdavanje dozvole opštini Čajetina podneo je tek pre manje od mesec dana – pošto je javnost saznala da je prvi na listi SNS-a. O njegovom zahtevu opština još odlučuje.

Nastojanjima da prvi čovek liste naprednjaka bude bez mrlje, kao da se pridružila i Agencija za borbu protiv korupcije.

Novinari su otkrili da u njegovom imovinskom kartonu objavljenom na sajtu Agencije nije spomenuta kuća na Zlatiboru, ali ni druga imovina – plac na kojem je kuća sagrađena i stan u centru Beograda.

Neki od ovih podataka, međutim, dodati su preko noći.

Prošle srede uveče novinari su pitali Agenciju o Radojičićevom stanu i zemlji na Zlatiboru. Umesto odgovora, novinari su sledećeg jutra videli da su se podaci o njima pojavili u Radojičićevom imovinskom kartonu koji je objavljen tog dana. Agencija je otišla i korak dalje – podatke o zemlji i stanu dodala je i u imovinske kartone iz 2015. i 2016. godine.

Nije jasno po kom osnovu Agencija može retroaktivno da menja informacije u već objavljenim imovinskim kartama funkcionera. Na pitanja novinara da to objasni, Agencija nije jasno odgovorila.

Podaci o Radojičiću nestali su i sa sajta privatne klinike „Bel Medic“, čim je uzeo učešća u politici.

Nakon što je poslata poruka na njegov broj i zatražila intervju, javila joj se Biljana Popović Ivković, državna sekretarka MUP-a i članica predsedništva SNS-a. Ivković je rekla da su podaci o Radojičićevoj imovini dostupni na sajtu Agencije i nije odgovorila na zahtev za intervju.

Kuća na Zlatiboru

Radojičić je 23. januara ove godine podneo zahtev za dobijanje dozvole za gradnju kuće na Zlatiboru, pokazuju dokumenta opštine Čajetina.

Dozvolu još nije dobio, ali na placu u njegovom vlasništvu u poslednjih nekoliko meseci nikla je kuća!

Prilikom predavanja zahteva, Radojičić je podneo i kompletnu dokumentaciju neophodnu za dobijanje dozvole – između ostalog detaljan plan kuće.

Prema tim dokumentima kuća od 150 kvadrata trebalo bi da ima suteren, prizemlje i potkrovlje, a izgradnja bi koštala oko 60.000 evra.

Osim što ju je nelegalno izgradio, Radojčić kuću nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije – sudeći prema njegovom imovinskom kartonu.

(Ne)prijavljena imovina

Radojičić je postao javni funkcioner 2013. godine kada ga je vlada predvođena SNS-om imenovala za direktora Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Od tada je u obavezi da svoju imovinu prijavljuje Agenciji za borbu protiv korupcije. Tako je u novembru, nakon što je postao direktor Tiršove, prijavio da je vlasnik oko 30 ari građevinskog zemljišta na Zlatiboru, stana u centru Beograda i dva automobila – „tojote korole“ i novog „fijata 500L“.

Imovinu je prijavljivao i 2015. i 2016. godine. U ovim imovinskim kartonima, međutim, nedostajali su plac i stan iako se u katastru i danas vode na njega.

Na pitanje Agenciji o Radojičićevoj neprijavljenoj imovini, umesto odgovora, Agencija je objavila njegov novi imovinski karton, ali i retroaktivno izmenila stare.

Tako je na sajtu ove institucije prošlog četvrtka osvanuo novi karton iz januara 2018. godine u kom je bila pobrojana izostavljena imovina. Pojavile su se informacije o stanu i zemlji, ali i nove – da ima ušteđevinu i da je tokom 2017. obavljao još tri plaćena posla.

Agencija je podatke o zemlji i stanu dodala i u imovinske kartone iz 2015. i 2016. godine.

Ovo nije prvi put da je Agencija promenila podatke u Radojičićevom imovinskom kartonu.

Slično je urađeno i prošlog meseca kada je javnost na tviteru podelila informacije sa sajta Agencije – da je Radojičić kao glavni istraživač u kliničkom ispitivanju lekova krajem 2015, za oko tri i po meseca, zaradio nešto više od 25 miliona dinara. Agencija je sutradan prepravila iznos na nešto više od 250 hiljada dinara pošto ju je Radojičić, kako je saopštila ova institucija, obavestio da je u pitanju greška u prihodima koje je prijavio.

Agencija o poslednjim promenama nije obavestila javnost, kao što je to učinila prethodni put.

Iz ove institucije nisu odgovorili na pitanja po kom osnovu Agencija može retroaktivno da menja informacije u imovinskim kartonima. Napisali su samo da se ne radi o „izmeni već o dopuni ranije prijavljenih podataka koji su izostavljeni prilikom obrade izveštaja“.

Zoran Stojiljković, bivši član odbora Agencije, kaže da ova institucija ne bi smela to da radi.

„Potpuno je neverovatno. To ne može naknadno da se menja“, kaže Stojiljković. „Ne mogu da verujem da kuća u kojoj sam toliko sedeo tako pada.“

Na čelo Agencije nedavno je izabran Dragan Sikimić koji je usko povezan sa vladajućom SNS, što je dovelo u pitanje njenu nezavisnost.

Kuće koju je Radojičić izgradio na Zlatiboru još nema u njegovom imovinskom kartonu.

Nestao sa sajta „Bel Medic“-a

„Jedan divan, dobar čovek, koji voli decu i kojeg deca vole“, ovako je Vučić opisao Radojičića kada je otkrio da će predvoditi naprednjake na gradskim izborima.

Radojičić, specijalista dečje hirurgije i urologije, doktorirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2006. godine na kome je danas vanredni profesor. Osim toga je član i nadzornog odbora budžetskog fonda za lečenje u inostranstvu.

Duže od dve i po decenije radi u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, a 2013. dolazi na njeno čelo. U javnosti je isticao da svoj posao ne bi menjao ni za jedan drugi.

Poziv Aleksandra Vučića da bude na čelu liste naprednjaka za beogradske izbore 2018. za njega je bio „poziv koji se ne odbija“. Dok je sa Vučićem dogovarao da bude broj jedan na listi SNS-a, dogovorio je i izgradnju Tiršove 2.

Paralelno sa upravljanjem Tiršovom, Radojičić je radio u privatnoj bolnici „Bel Medic“. Podaci o tome nestali su sa sajta ove klinike dan pre nego što se saznalo da je Radojičić u trci za mesto gradonačelnika.

Da je uporedo radio u državnoj i u privatnoj klinici može da se pročita jedino u „keširanoj“ verziji sajta „Bel Medic“-a (verzija pre promena koju pamti Gugl pretraživač).

O njegovom angažmanu u „Bel Medic“-u svedoče i video snimci u kojem je predstavljen kao „Bel doktor“. Oni su takođe obrisani, ali se pojavljuju u rezultatima internet pretrage, kao i među objavama koje je ova klinika delila na svojoj fejsbuk stranici.

(izvor: krik.rs)

Comments

comments