Društvo

Radovanović o Nestoroviću: Bio bi u zatvoru da nema podršku vlasti

Epidemiolog i član Udruženja “Ujedinjeni protiv kovida” dr Zoran Radovanović oštro je opleo po pulmologu dr Branimiru Nestoroviću u svom tekstu za dnevni list Danas, naslovljenom “Fenomen Nestorović kao državni projekat”.

Radovanović podseća da su, pored “Ujedinjenih protiv kovida”, četiri redovna profesora Medicinskog fakulteta i bivša direktorka jedne agencije SZO tražili od Lekarske komore da se Nestoroviću oduzme licenca, te dalje objašnjava zbog čega je isti zaslužio “gnev svojih kolega”.

On navodi i da su do početka epidemije za Nestorovića uglavnom znale “one majke astmatične dece koje nisu prelazile Savu da bi tražile savet od profesora Minića iz Instituta za majku i dete”, a da su ga u “orbitu kontraverzne popularnosti” lansirale izjave poput onih da je korona smešan virus, da žene ne mogu da se zaraze itd.

“Godine 2019. Nestorović je i pre početka pandemije počeo da radi na promociji svoje privatne prakse, pa je najavio i osnivanje ambiciozno zamišljenog Centra za integrativnu medicinu. Za upuštanje u takav poduhvat potrebna mu je pažnja javnosti, makar na način kako do nje dolaze likovi sa estrade”, navodi Radovanović.

Radovanović podseća na Nestorovićevu izjavu iz 2019. da osobe plavih očiju potiča sa Marsa, kao i na poruke da “Smrt ne postoji… na obodima crnih rupa nalaze se neke informacije, te praktično duša može lako da pređe u paralelni svet i tako nastavi svoj život“ ili „Mladež, odnosno beleg je posledica reinkarnacije“ (čovek se, navodno, rodi sa mladežom gde je telo prethodnog nosioca duše ubodeno nožem ili probijeno metkom).

“Nevolja je kada B.N., umesto ozbiljnih naučnih izvora, iz dubina anonimnosti pronađe izvesnu travaricu kao arbitra u lečenju karcinoma, kada nam ponudi skoro podjednakog naučnog anonimusa sa „istinom“ da rak nastaje „iz glave“, a ne usled nauci poznatih uzroka, pre svega pušenja ili kad se poziva na homeopatsku mantru o čudesnom „pamćenju vode“. Navođenje na takve stranputice mnoge lakoverne naivčine košta života”, upozorava Radovanović.

Radovanović dalje kaže da su još opasnije Nestoroviće poruke poput „Glumili smo epidemiju, sve s koronom je izmišljeno“, a posle kojih, kao član Kriznog štaba, početkom maja 2020. poziva građane da izađu na ulice kako bi se zarazili i „do 15. juna“ okončali epidemiju „nepostojeće bolesti“!?

“Tvrdi: ‘Testiranje ne vredi ništa, kao ni vakcinacija, a od kovida se ne umire’, dok ideju o međunarodnoj zaveri nameće insinuacijom kako je ‘ovaj virus, SARS-CoV-2, patentirao Rotšild 2015.’ Kovid pasoše označava kao ‘čist fašizam’, a ne prepoznajući u svojoj poruci o prirodnoj otpornosti Srba nešto još gore – elemente rasne superiornosti, kao odliku nacističke ideologije. Njegov ‘prosvetiteljski’ rad zasniva se ili na izmišljanju podataka ili na predstavljanju kakvog bizarnog, po pravilu odmah osporenog rezultata u nekom (obično) marginalnom časopisu kao apsolutne istine koja treba da učini smešnom celokupnu svetsku nauku.

Uz takva ‘otkrića’ često ide optužba da ih zli ljudi, oličeni u celokupnoj naučnoj zajednici i vodećim naučnim ustanovama, skrivaju iz mračnih razloga. Primeri su lekovi ivermektin i hidroksihlorokin, koji su napušteni zbog svoje nekorisnosti i eventualne štetnosti, ali ih B. N. preporučuje uz objašnjenje da ga njegove kolege ne daju zbog toga što su jeftini”, piše Radovanović o Nestoroviću.

Radovanović zaključuje da je mnogo nedvosmislenih pokazatelja da Branimir Nestorović uživa jaku podršku vlasti.

“Bez takve zaštite ne samo da bi davno izgubio licencu, već bi mu sledovala zatvorska kazna zbog širenja dezinformacija (čl. 343 Krivičnog zakonika”, navodi on.

Comments

comments