Politika

Rističević poziva na linč sudije Majića i Hadžiomerovića

Tvrdnje narodnog poslanika Marijana Rističevića da su sudije Miodrag Majić i Omer Hadžiomerović oslobodili Gnjilansku grupu “vrlo verovatno za novac” i da je “presuda doneta na štetu Srba”, predstavljaju poziv na linč ovih sudija i unosi strah među nosioce pravosudnih funkcija, saopštilo je Društvo sudija povodom ovih napada.

Društvo sudija u svom saopštenju navodi da “neistinita i protivpravna tvrdnja narodnog poslanika Marijana Rističevića” podriva stabilnost i nezavisnost sudske vlasti i predstavlja pokušaj preispitivanja sudske odluke van suđenja, suprotno Ustavu i zakonima ove države.

Društvo sudija osvrnulo se i na uvrede upućene na račun sudije Majića zbog njegovog javnog istupanja i kritikovanja takozvanog Tijaninog zakona.

Loading…

“Uvrede narodnog poslanika Aleksandra Martinovića na račun sudije Miodraga Majića navodima da je drski i licemerni pametnjaković i stavljanje stručnog stava ovog sudije o zakonu u proceduri u kontekst međusobnih političkih obračuna vlasti i opozicije povređuju dostojanstvo sudije i Narodne skupštine”, tvrdi Društvo sudija.

Udruženje navodi da izjave predsednice Narodne skupštine Maje Gojković o sudiji Majiću obeshrabruju građane da koriste ustavno pravo da se slobodno udružuju radi ostvarivanja svojih legitimnih ciljeva i da slobodno izraze svoje mišljenje o pravosudnim merama, što je, kako kažu, njihovo ne samo ustavno pravo, već i etička dužnost.

Sudiju Majića u Skupštini Srbije kritikovala je i ministarka pravde Nela Kuburović postavljajući pitanje kako je prošao reformu pravosuđa.

“Neprincipijelni navodi ministarke pravde Nele Kuburović o tome kako je koji sudija prošao u neuspeloj reformi pravosuđa 2010. godine za koju, suprotno upornim zahtevima sudija, nije utvrđena odgovornost onih koji su je sprovodili, unosi razdor između sudija koje reizbor nisu prošle i sudija koje jesu, a time i slabi sudstvo na štetu građana”, .

Društvo sudija dodaje da dugotrajnim i sve intenzivnijim osporavanjem nosilaca pravosudnih funkcija i pravosuđa u celini i neprimerenim napadima na sudije povodom donete sudske odluke od strane pojedinih zvaničnika zakonodavne i izvršne vlasti građani se odvraćaju od suda, što za posledicu može imati preuzimanje pravde u svoje ruke.

“Ujedno, na taj način se podriva sudska vlast, a time i ustavni poredak države u celini”, ističe Društvo sudija i poziva zakonodavnu i izvršnu vlast da izvršavaju svoju ustavnu i zakonsku obavezu, i da se uzdrže od neprimerenih kritika nosilaca pravosudnih funkcija, stavljanja pravosuđa u kontekst politike i odvraćanja pažnje javnosti od drugih aktuelnih problema.

“Duštvo sudija naročito poziva Visoki savet sudstva da obavlja svoju Ustavom poverenu funkciju i zaštiti nezavisnost sudija i sudova”, zaključuje se u saopštenju.

(Izvor: N1)

Comments

comments