Društvo

Ristovski ne prestaje da uzima pare po Srbiji, Valjevo se “pridružilo” sa skoro 3 MILIONA!

Glumac i reditelj Lazar Ristovski po drugi put je na udaru kritika da zahvaljući saradnji sa Srpskom naprednom strankom (SNS), čijeg lidera Aleksandra Vučića je podržao na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, uživa privilegovani status. Ovog puta zbog odluke grada Valjeva, nakon što je slično učinio Čačak, da izdvoji sredstva za snjimanje njegovog već uveliko reklamiranog filma “Čarape kralja Petra”.

Radio Slobodna Evropa je telefonom kontaktirao Ristovskog ali je on dva puta kratko odgovorio da je na putu na Krfu (Grčka) i da ne može da komentariše ugovor postignut između Valjeva i producentske kuće koju vodi.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO): PONIŽAVAJUĆA SLIKA SRBIJE: NEPREGLEDNI REDOVI U JAGODINI ZA PALMINU MILOSTINJU

Za snimanje filma “Čarape Kralja Petra”, koji je delom sniman i u Tešnjaru, orjentalnom delu grada Valjeva, iz lokalnog budžeta izdvojeno je 2,85 miliona dinara (oko 24.000 evra). Valjevo na zapadu Srbije, nije usamljeno, jer je Čačak, grad u centralnoj Srbiji, u istu svrhu takođe izdvojio određena sredstva.

Preciznije, Gradsko veće u Čačku u julu je izdvojilo 950.000 dinara (više od 7.500 evra) za kupovinu karata za film ”Čarape kralja Petra”, koji još nije ni snimljen.

Odluku da se privatnoj producentskoj kući iz budžeta Valjeva isplati milionski iznos donelo je rukovodstvo grada, a ugovor o “poslovno-tehničkoj saradnji” potpisao je gradonačelnik i funcioner SNS Slobodan Gvozdenović.

“Taj novac je dat na neki prečac”, kaže Valjevac Lazar, koji nije želeo da mu objavimo i prezime.

“Prvo nije u redu da damo tolike pare, a drugo nije u redu kako je to sve prošlo kroz Skupštinu jer ko je o tome trebalo da odlučuje, izgleda da nije ni došlo do njega”, kaže sagovornik RSE.

Mirjana Timotić je diplomirani agronom, bez posla. Potez gradske vlasti za nju je izraz bahaćena i pita se, koliko tako nešto može da traje:

“Kao i nacija, tako je najveći deo građana ovoga grada na izdisaju i svaki dinar je velika stavka, da li za hranu, da li za lek. Slažem se da je kultura neophodna ali kulturom može da se bavi normalan, zdrav čovek koji ima posao, koji ima primanja, a ne neko ko je na izdisaju, ko se dvoumi da li će da kupii hleb ili lek”, objašnjava Timotić.

PROČITAJTE JOŠ: SNS-OVA BORBA ZA PORAST NATALITETA: SMANJENE PLATE PORODILJAMA!

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje Valjevo ima preko deset hiljada nezaposlenih, kao i mnoštvo infrastrukturnih i drugih problema. RSE je uputio, na kabinet gradonačelnika, mejl sa pitanjem zbog čega se u takvoj situaciji donose odluke o investicijama poput ove u film “Čarape kralja Petra”, kao i zašto nije ispoštovana obavezna regulative u ovom poslu, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nije stigao.

Duško Rakić, odbornik opozicione Demokratske stranke, izjavio je da bi demokrate podržavale turističku i filmsku promociju Tešnjara, ali da u konkretnom slučaju ne vide nikakav benefit ni za taj tradicionalni deo grada, jedan od onih u kojem je sačuvana orjentalna arhitektura, niti za celo Valjevo.

“Očito je da se radi o direktivi Srpske napredne stranke (SNS) koja je došla odozgo i koja na neki način uzima reket od građana po Srbiji da bi se novac slio u privatne džepove nekih ljudi, koji jesu ugledni, koji imaju ime u svom poslu ali ga stavljaju u ime propagande SNS”, uveren je Rakić.

“Očito da funkcioneri Grada Valjeva i ovoga puta nisu imali snage da se odupru tome i da su ušli u neku priču koja ne donosi nikakvu korist niti benefit Gradu Valjevu”, podvlači Rakić i dodaje da bi njegova partija ovaj projekat sigurno podržala u slučaju da se resursi koji se koriste plaćaju.

Pored toga što je iz gradske kase isplaćeno u gotovini 2,85 miliona dinara, Grad se obavezao da će, kako je precizirano u ugovoru, “davati aktivnosti nadležnih organa, službi i preduzeća, srazmerno potrebama projekta”, što drugim rečima znači da će za potrebe snimanja filma biti angažovani radnici gradskih javnih preduzeća o trošku tih javnih preduzeća, a ne producentske kuće “ Zllion”.

Inače, kako je objavljeno, glavnu ulogu u filmu “Čarape kralja Petra” igraće Lazar Ristovski. Reditelj ovog ostvarenja, u kome se govori o danima krajem 1915. i 1916. godine koje je kralj Petar Karađorđević proveo sa izbeglom srspkom vojskom na ostrvu Krf u Grčkoj, je sin Lazara Ristovskog – Petar.

PROČITAJTE JOŠ: “LJUDSKIM ŽIVOTIMA JE PLAĆENA CENA NEODGOVORNE NAPREDNJAČKE VLASTI”!

(izvor: slobodnaevropa.org)

Comments

comments