Društvo

Rok za završetak Trga republike: Da li nas to Vesić i kompanija za*ebavaju?!

Radujte se, Beograđani i svi koji glavni grad Srbije posećujete kako biste se divili njegovim lepim devojkama i ćevapima, ako već ne arhitekturi i saobraćaju, jer pod okriljem vrelog avgustovskog jutra konačno su počeli dugo najavljivani radovi na rekonstrukciji Trga republike.

Istina je da je Trgu republike već odavno treba dobar tretman kod kozmetičara i pedikira. Spomenik Knezu je okej, same zgrade okolo su uglavnom lepe, naročito sada kada je Narodni muzej obnovljen, a staklenac smo nekako posle svih ovih godina zavoleli kao kuče nađeno na ulici. Ali sam prostor trga liči na odbačeni set iz novijeg istočnoevropskog niskobudžetnog filma, sa propalim pločicama, preružnim betonskim žardinjerama i asfaltom plikovitim kao naša koža u avgustu, kada su komarci na vrhuncu krvavog pira usmerenog protiv svega srpskog.

PROČITAJTE JOŠ: OČEKIVANO: ZORANI SU ZA PAD ZIDA KRIVI – ŽUTI!

Ova rekonstrukcija potpada pod klasičnu mešavinu borbe za Beograd koji izgleda kao „prava evropska prestonica“, stvarnih komunalnih potreba grada i potreba neke građevinske mafije. I to je sve okej. Ali, onda gradski menadžer Goran Vesić izjavi da će radovi trajati 420 dana i tu moramo da zastanemo, prodžaramo uši do eustahijeve tube i upitamo ga: čekajte, g. Vesiću, da li nas vi to možda zajebavate?

420 dana. Da se obnovi Trg. Čisto poređenja radi, znate šta još završeno za 420 dana? Empajer jebeni Stejt bilding. I to nije bio rekonstruisan, nego je nikao ni iz čega. 1930 godine. I to za 410 dana, da budemo precizni.

PROČITAJTE JOŠ: BILJANA IVKOVIĆ INVESTIRALA 400 000 EVRA U NOVI STAN!

A šta je plan da se uradi s našim Trgom za to vreme? Pa, biće urađena kompletna rekonstrukcija, uklonjene žardinjere, postavljene granitne ploče, dosta zelenila i klupa, biće napravljena zona usporenog saobraćaja i to će postati centralni gradski trg, rekao je Vesić za Studio B. Pominjao je i, pogodili ste, dekorativno osvetljenje – što je već postalo, khm, lajt-motiv ove gradske vlasti.

Dakle, 14 meseci da se sklone žardinjere i asfalt, srede kablovi za struju i vodovod ispod, da se poploča odokativno hektar i asflatira još pola, pa da se stave nove žardinjere, klupe i lampe. Nismo Mrkonjić ni neki slični gigant ubrzanog građevinarstva, ali verujemo da ovo sigurno može i mora malko brže. Osim ako plan nije da svi budu ozbiljno navareni dok rade, a „420“ je možda način da nam Vesić suptilno poruči da podržava legalizaciju vutre, da „radovi” ima više od jednog značenja i da se svi iskuliramo i smotamo nešto jer, realno, gde je frka? Možda se na to odnosi i sintagma „zona usporenog saobraćaja“. Mada, tu zonu kapiramo da ćemo dobiti daleko pre roka, već od ove nedelje, kada krenu ozbiljni „radovi”.

Možete i sami da proverite kako će to da izgleda, jer su nam obezbedili priliku da putem fida sa kamera na licu mesta gledamo kako nas rade u zdrav mozak, uživo, 24 časa dnevno. Sledećih 420 dana.

PROČITAJTE JOŠ: DO IZBORA U MAJDANPEKU IMA 12 DANA, A SNS-OVI BATINAŠI VEĆ MALTRETIRAJU GRAĐANE?!

(izvor: vice.com)

Comments

comments