Društvo

“Ropstvo ne smemo dozvoliti, čak i po cenu koju su platili naši predhodnici u Čikagu”

Sa podignutim rukama i uz zvuke “Internacionale” završen je veliki sindikalni protest u Atini u oraganizaciji PAME.

Istaknuto je da je najveća vrednost u borbama onih koji su se žrtvovali za prava, za socijalnu jednakost, oslobođenje, za ukidanje eksploatacije i protiv imperijalističkih ratova.

Na skupu je govorio i predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović koji je u ime članstva i svih srpskih obespravljenih radnika pozdravio skup.

Veselinović se zahvalio braći iz PAME-a koji su omogućili Slogi prisustvo na skupu i istakao da su problemi radničke klase isti svuda u svetu.

“Dolazim iz zemlje u kojoj je osnovna i prosečna mesečna plata najniža u Evropi, a stopa nezaposlenosti najviša. Sudeći po smanjenju plata i penzija i ukidanju radničkih prava, srpska neoliberalna vlada je veoma slična vladi Grčke ( SYRIZA – ANEL). Vlada Grčke pobedila je na izborima zahvaljujući svojim stavovima koji su govorili o platama i penzijama, proterivanju MMF-a i Svetske banke. Oni su pogazili svoja obećanja i stavili se u službu krupnog kapitala, dodatno smanjujući plate i penzije”

Čelnik Sloge je podsetio okupljene da je Srbija pre 19 godina bombardovana od strane NATO i da je pretrpela velike žrtve, u ljudstvu i materijalnim dobrima.

“Tokom bomardovanja mnogo naših fabrika je uništeno, što je signaliziralo princip ekonomskog porobljavanja. Uz pomoć naših političara, većina fabrika je zatvoreno ili se se zatvara, ljudi su nezaposleni, cveta korupcija, kriminal, nepotizam. U interesu velikog kapitala, NATO bombe su potpuno uništile moju zemlju. Isti slučaj je danas i u Siriji, i mi podržavamo našu sirijsku braću jer znamo kroz šta prolaze i šta će im se desiti ako imperijalisti pobede”.

Prvi čovek Sloge je na kraju podsetio i na žrtve radnika koji su ubijeni u Čikagu pre sto trideset i dve godine i istakao da su solidarnost, odlučnost i hrabrost ono bez čega se ne može odoleti kolonijalizmu, neoliberalizmu i imperijalizmu.

“Ne želimo da mi i naša deca budemo robovi i sluge. To sebi ne možemo dozvoliti, čak i po cenu koju su platili naši predhodnici u Čikagu. Živeo PAME! Živela Grčka! Živela Srbija! Živela radnička klasa!”

(Izvor: sloga.org.rs)

Comments

comments