DruštvoPolitika

Šapić – prava ili lažna opozicija?

Beograd, ali da budemo iskreni i ostatak Srbije, sa nestrpljenjem čeka mart i izbore u prestonici. Mada još uvek nema zvanične potvrde, vrlo je verovatno da će Beograđani na birališta izađi 4. marta, jer je to dan koji najviše odgovara po svim kriterijuima za održavanje izbora, o čemu smo već pisali juče.

I dok kandidati uveliko obilaze pijace, opštine, trgove i slikaju se sa građanstvom, još uvek nije sasvim jasno koliko će lista i ko će sve imati svog kandidata na izborima u Beogradu.

Sigurno je da će SNS imati svoj “tim za Beograd”, SPS je vrlo blizu da zajedno sa Radikalima krene u trku.

Što se tiče opozicije, tu su blok oko Dragana Đilasa (Janković, Jeremić, Borko Stefanović), Demokratska i Nova Stranka, Dosta je bilo koji ima svoj “beogradski tim”, u trku ulaze Ljubiša Preletačević – Beli i Ne da(vi)mo Beograd. Još nije definitvno kome će se prikloniti Boris Tadić i Dveri, mada je za očekivati da niko od njih neće imati svog kandidata, već će ići u neku od pomenutih koalicija. Tadić verovatno sa Demokratama i Zoranom Živkovićem, a Dveri možda podrže i Dragana Đilasa, obzirom da je njima ideološki bliska stranka Vuka Jeremića učinila isto.

No, ako se manemo ove izborne kombinatorike i malo pažljivije pogledamo gornji spisak, primetićemo da fali jedno ime. I to ime kome anekte ovih dana daju čak 15% glasova na izborima. Naravno, reč je o Aleksandru Šapiću, predsedniku opštine Novi Beograd.

Ko je, zapravo, Aleksandar Šapić? Osim toga što ga se sećamo kao sjajnog vaterpoliste, ne možemo mnogo toga dobrog da kažemo o njegovoj političkoj karijeri. U vreme prethodne vlasti bio je pomoćnik gradonačelnika Beograda, a od 2012. je na čelu novobeogradske opštine. Ponovo je izabran 2016-te.

Prvu fazu njegove političke karijere obeležila je bliskost DS-u, a drugu – bliskost SNS-u. Kada je objavio da će da se kandiduje na izborima, istakao se izjavom da pre izbora neće ni sa kim u koaliciju a da posle izbora – može sa svakim. I da ga interesuje samo mesto gradonačelnika.

Mada je Šapić u nedavnom gostovanju na N1 osuo paljbu po aktuelnoj vlasti i tako želeo da se prikaže kao opozicija, jedna stvar ne bi trebala da se zaboravi. Šapić je čovek koji iza sebe ima mnogo afera i dosta “putera na glavi”. Optužbe za plagirani doktorat, zagađivanje životne sredine u njegovoj opštini, pretvaranje javnih površina u privatne…krajem novembra prošle godine, prestonička štampa je pisala da je njegovo hapšenje blizu.

Računica je kratka i jasna – Aleksandar Šapić je napravio u svojoj političkoj karijeri mnoge gluposti i sada se nalazi u milosti (ili nemilosti) onog drugog Aleksandra – Vučića. I vrlo verovatno da je ucenjen i da mora da radi sve što mu kažu drugovi iz SNS-a. Zbog toga, svaki glas na izborima za Šapića, vrlo verovatno će značiti i glas za – Vučića.

Comments

comments