Društvo

Šarićev novac završio kod Šešelja?!

Beograd, 20. novembra 2014 - Lider Srpske radikalne stranke (SRS), Vojislav Seselj govori na danasnjoj redovnoj konferenciji za novinare SRS-a. FOTO TANJUG / SRDJAN ILIC / bb

Milovan Bojić (63), direktor državnog Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, 2009. nije uzeo novac samo od Darka Šarića, već od mnogih.

Srpski istražitelji, vodeći finansijsku istragu i prateći trag novca, zaključili su da je Šarić, koji je sada optužen za krijumčarenje 5,7 tona kokaina i pranje novca, dao 500.000 evra Bojiću.

Istraga ih nije vodila dalje od Bojića, jer nije bilo dokaza da doktor učestvuje u pranju kokainskog novca. Bojić je tada od mnogih uzimao novac i kako su u pitanju milionski iznosi, a on nije sve trošio, vrlo je moguće da je tako finansirana i doktorova nova stranka – Srpska radikalna stranka i njen lider Vojislav Šešelj, sada osuđeni ratni zločinac.

Suđenje Darko SarićFOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA
Suđenje Darko Sarić

Radikali su tada nesumnjivo imali potrebu za kešom – osim finansiranja kampanja, imali su troškove Šešeljevog pravnog tima, pa Udruženja građana „Komitet za odbranu Vojislava Šešelja“, Fondacije „Marko Nikolić“ i preduzeća „Velika Srbija“. Koštali su i česti odlasci njegovih saradnika i porodice u Hag.

Prema podacima Haškog suda iz 2010, Šešelj je imao 70.000 dolara u čuvenoj Siti banci u Njujorku, 7.652 evra u Komercijalnoj banci u Beogradu, dok je njegova supruga imala 10.000 evra.

Kontakt Bojića i Šarića uspostavljen je godinu dana pre pozajmice. Sam Bojić, tada medicinski direktor „Ostroga“, naknadno je potvrdio da je Šarić bio 26. decembra 2008. godine zbog „preventivnog sistematskog pregleda“. Bojić je tvrdio: „Šarić je platio medicinsku uslugu i više se nije javljao na kontrolne preglede“.

Milovan BojićFOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA
Milovan Bojić

Prisluškivani razgovori pripadnika Šarićeve grupe Gorana Sokovića, koji je označen kao jedan od vođa, i Predraga Milosavljevića, optuženog da je vodio ofšor kompanije za klan, otkrivaju nesumnjivo da je Bojić bio u dužničko-poverilačkom odnosu.

To otkrivaju i drugi sudski postupci, čak neki koje je sam Bojić inicirao.

Bojić, poreklom iz Kolašina, pozajmio je novac i od svog rođaka iz Crne Gore, pa ga je zatim i tužio. Doktor je tužio rođaka Svetislava Bojića iz Ko­lašina zbog navodnog po­kušaja reketiranja i iznude milion evra. Sud je odbacio optužbu, konstatujući da je Svetislav samo pokušao da naplati dug od 30.000 evra koje je on pozajmio Milovanu Bojiću.

Osim svog rođaka, Bojić je 13. aprila 2009. sklopio Ugovor o zajmu s izvesnom Sonjom Meštrović na iznos od 300.000 evra.

Taj dug je prebačen ugovorom od 16. februara 2010. na kliniku „Ostrog“, a protiv Bojića je poveden krivični postupak. Međutim, predstavnici klinike „Ostrog“ su izjavili da nisu oštećeni i da neće goniti Bojića, pa je postupak protiv njega obustavljen.

(Izvor: Blic.rs)

Comments

comments