KoronaPolitika

SDS: Da li država krije broj preminulih od korone?

“Podaci Republičkog zavoda za statistiku koji pokazuju da je u 2020. broj umrlih veći za 13.991 nego u 2019. godini, opravdano pokreću sumnju u zvanične podatke o broju umrlih usled pandemije”, ocenila je danas Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića.

“Od početka pandemije broj umrlih je veći za 21% u 2020. godini, nego u istom periodu 2019. godine, što je dvostruko više od proseka EU. Zvanični podaci pokazuju da je broj preminulih od virusa kovid19 do kraja 2020. godine dostigao 3.250. Ovi podaci otvaraju pitanje da li država krije broj preminulih od kovida 19 ili je preko 10.000 ljudi više preminulo u 2020. godini iz nekih nepoznatih razloga, budući da je trend mortaliteta drastično povećan i da u decembru 2020 godine imamo dvostruko više preminulih nego u decembru prethodne godine. Zato zahtevamo od nadležnih institucija i Kriznog štaba da objasne javnosti šta je uzrok smrti tih 10.000 naših građana”, navodi se u saopštenju SDS.

SDS ističe i da ovi podaci takođe otvaraju pitanje funkcionisanja zdravstvenog sistema u 2020. godini i činjenice da je očigledno zdravstveni sistem doživeo kolaps kada je u pitanju lečenje ne-Kovid pacijenata.

“U okolnostima neodgovornog ponašanja države, lekari i zdrastveni radnici su uložili nadljudske napore u spašavanju života naših građana i najzaslužniji su što ova statistika nije još gora. Međutim, ne samo životima građana, već i životima 72 zdravstvena radnika, što je najgora statistika u regionu, plaćena je cena neodgovornih mera i ponašanja vlasti i Kriznog štaba, koje je dovelo do nepoverenja građana i nepoštovanja potrebnih mera. Životima građana i zdravstvenih radnika je plaćen marketing vlasti u kom se hvale time što u Srbiji sve funkcioniše ”normalno” dok je gotovo cela Evropa pod vanrednim merama i Vučićevo medijsko hvalisanje lažnim ekonomskim podacima. Ova crna statistika koja pokazuje cenu tih hvalisanja ipak nije dobila neophodan prostor u medijima, jer se ne uklapa u lažnu sliku koju vlast pokušava da predstavi građanima”, navodi se u saopštenju.

SDS dalje navodi da “vlast čiju nesposobnost plaćamo ljudskim životima mora biti smenjena na sledećim izborima”, te da pitanje izbornih uslova ne sme biti pitanje zaštite stranačkih i pojedinačnih interesa, već borbe za demokratiju i normalan život svih građana u Srbiji.

“Objavljeni podaci su alaramantan i nedvosmislen poziv demokratskoj opoziciji da ostavi sve razlike po strani i bude ujedinjena u zaustavljanju propadanja Srbije. Zato je krajnji trenutak da za zajedničkim stolom definišemo jasne zahteve, da pokrenemo dijalog ne samo među sobom, već i sa građanima i da zajedno pobedimo zbog budućnosti zemlje koju volimo”, zaključuje se u saopštenju SDS.

Comments

comments