Politika

NDM BGD pisao evroposlanici: Traži se podrška u pregovorima vlasti i opozicije

Povodom približavanja predstojećih pregovora vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, a pod okriljem Evropskog parlamenta (EP), Ne davimo Beograd je uputio pismo poslanici grupe Zelenih u EP Violi fon Kramon Taubadel.

U pismu se pregovori pod okriljem EP ocenjuju kao značajna šansa za unapređenje izbornog procesa u Srbiji, ali se iskazuje i velika zabrinutost da, uprkos dobrim tehničkim i političkim rešenjima na kojima su radile stručne organizacije civilnog društva i opozicioni akteri, vlast planira da na sve načine manipuliše pregovorima i prikaže stvarnost u Srbiji drugačijom od stvarnog stanja. 

“Srbija zaslužuje da se u njoj poštuju najviši demokratski standardi, mi ne pristajemo ni na šta manje i spremni smo da se za to borimo. Iskrena podrška iz Evropske unije je u tom procesu veoma važna jer bez nje broj evroskeptika u Srbiji raste, podržan strahom građana da partneri iz Evrope prećutno podržavaju nedemokratske tendencije koje su zarobile našu zemlju”, navodi se u pismu. 

Ne davimo Beograd posebno pozdravlja aktivno uključivanje predstavnika Evropske partije zelenih za pronalaženje rešenja za uvođenje najviših demokratskih principa u Srbiji.

“Kao organizacija koja ima ambiciju da i zvanično postane deo grupe zelenih partija, smatramo da su ova pitanja koja danas pokrećemo, vladavina prava, sprečavanje izborne krađe, unapređenje izbornog procesa, direktno povezana sa pitanjima kao što su očuvanje životne sredine, sprovođenje Evropske zelene agende putem poštovanja nedavno potpisane Deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, pravične energetske tranzicije, kvaliteta vazduha, zaštite prirodnih dobara i drugih. Lažirani izbori rađaju krivotvorene mandate, a oni se zatim koriste za donošenje odluka protivno interesu građana – a takvih je posebno mnogo koje se direktno tiču zaštite životne sredine i prirodnih dobara”, navodi NDM BGD.

Podsetimo, nedavno je evroposlanica Viola fon Kramon, reagujući na činjenicu da je Srbija među državama u kojoj je detektovan najviši stepen zagađenja vazduha, izjavila da se naša država ne pridržava propisa o zagađenju zato što predsednik Vučić daje povlastice kineskim investitorima.

“Vučić pomaže investitore iz Kine koji zagađuju vazduh”

Comments

comments