Politika

Šešelj ne prestaje: Izvređao Mariniku Tepić u skupštini

U Skupštini Srbije verbalno nasilje gotovo da više nije vest. Iako je reč o najvišem zakonodavnom telu u državi, a poslanici su direktni predstavnici građana Srbije, dostojanstvo parlamenta odavno je dovedeno u pitanje upravo ponašanjem poslanika. Tolerancija na ispade lidera radikala i haškog osuđenika Vojislava Šešelja, koji svoji političko delovanje zasniva na populizmu, ozbiljno urušava ugled jedne od najvažnijih institucija u državi.

Poslanici Srpske radikalne stranke i njihov lider Vojislav Šešelj nekažnjeno su nastavili s uvredama, psovkama i provokacijama u Skupštini Srbije, a ovog puta na njihovoj meti bila je poslanica Nove stranke Marinika Tepić koja je na početku današnje sednice upitala republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac da li će pokrenuti inicijativu za ukidanje SRS. Vulgarnim uvredama pridružili su se i drugi poslanici SRS.

Marinika Tepić je na početku rada u Skupštini Srbije pitala Zagorku Dolovac da li ima nameru da pred Ustavnim sudom inicira zabranu SRS posle pravosnažne presude Haškog tribunala kojom je Šešelj osuđen kao ratni zločinac za podstrekivanje progona građana nesrpske nacionalnosti u Hrtkovcima.

“Šešelj predstavlja stranku koja javno negira tu presudu i spreman je da delo, nadam se ne na taj način, ponovi. Ovo je uslov da Dolovac pred Ustavnim sudom inicira zabranu ove političke partije koja u svom delovanju i dan danas podstiče na progon naše sugrađane nesrpske, odnosno drugačije nacionalnosti”, rekla je Marinika Tepić, a poslanici SRS su joj dobacivali iz poslaničkih klupa.

Predsedavajući Veroljub Arsić nije reagovao na vulgarna dobacivanja poslanici Nove stranke.

Marinika Tepić je javnu tužiteljku Dolovac pitala i šta je učinila povodom zahteva koji je Tepićeva uputila tužilaštvu 5. decembra prošle godine da se pred Ustavnim sudom inicira zabrana delovanja organizacije Nacionalni srpski front.

Marinika Tepić je potom uputila pitanje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i ministarki pravde Neli Kuburović: “Da li znaju da li je Dolovac živa i da li ta žena postoji i čime se bavi svih ovih meseci?”.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić pitao je potom predsedavajućeg Veroljuba Arsića da li je moguće da nije hteo da reaguje na najgnusnije uvrede i pretnje koje su poslanici SRS izgovorili Tepićevoj.

“Tri puta smo mi iz DS vas molili i dobacivali da reagujete. Imam i snimak. Zaista šta bi bilo da se tako neko obrati vašoj ćerki ili nekom ko je vama blizak. Dokle mislite da radite ovakve stvari. Zar niko nema kičmu da kaže: dosta”, pitao je Milojičić.

On je ponovo zatražio snimak iz skupštinske sale na kom se, kako je naveo, može videti maltertiranje poslanice DS Aleksandre Jerkov na prošloj sednici kada su je okružili poslanici SRS i pretili joj i psovali je, i kada je neko na njenim papirima ispisao brutalne uvrede.

Sam Šešelj je potvrdio da je vređao Mariniku Tepić, ali, kako tvrdi, samo kao odgovor na, kako je rekao, „njeno vređanje“. Šešelj je, naime, to što ga je Tepićeva nazvala ratnim zločincem, a što je potvrdio i Haški tribunal svojom presudom nazvao uvredom. On je ustvrdio i da nema osnova za zabranu SRS.

Nakon izricanja pravosnažne presude zbog progona i podsticanja na progon Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini Vojislav Šešelj i predstavnici SRS izazvali su više incidenata u parlamentu, iako bi Šešelj po zakonu morao da bude razrešen poslaničkog mandata. Naime, prema Zakonu o izboru narodnih poslanika poslaniku mandat prestaje „ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci“.

Na ovaj član oglušuju se i nadležni u parlamentu. Nakon što je postavila to pitanje u skupštinskoj Sali, poslanica DS Aleksandra Jerkov bila je izložena pretnjama i uvredama poslanika SRS i samog Vojislava Šešelja. Na njegovoj meti su se našli i novinari. Uprkos tome, izostala je bilo kakva reakcija države.

Bez reakcije ostao je i diplomatski incident koji je izazvalo saopštenje SRS da je njihov lider tokom posete visoke hrvatske delegacije gazio po zastavi ove zemlje. Uprkos činjenici da je MUP zabranio Šešelj i njegove pristalice najavljuju da će se okupiti u Hrtkovcima, 6. maja, na 26. godišnjicu od govora Vojislava Šešelja za koji je pravosnažnom presudom utvrđeno da je podstrekivao na progon.

(Izvor: Insajder.net)

Comments

comments