Društvo

Sindikalci iz cele Srbije dolaze u Kragujevac!

Zaposleni u Zastavi oužju poslušali su predlog svog otpuštenog sindikalnog vodđe  Dragana Ilića i nisu juče započeli totalnu obustavu rada, koja je najavljivana do minulog vikenda. Predstavnici oružarskog Sindikata juče su menadžmentu  predali peticiju kojom više od 1.500 radnika Zastave oružja zahteva od direktora fabrike Mladena Petkovića da povuče  rešenje o otkazu koje je Draganu Iliću uručeno početkom prošle nedelje,  zbog čega će, kako Glas Šumadije saznaje, u Kagujevcu uskoro, na inicijativu  rukovodstva Saveza samostalnih sindikata Srbije, da bude organizovan veliki protest u kojem  će da učestvuju radnici i sindikalci iz cele Srbije.

Peticija sa zahtevom da rešenje o otkazu Iliću bude odmah povučeno predato je juče kabinetu generalnog direktora  Zastave oružja Mladenu Petkoviću.  U oružarskom Sindikatu  kažu da sa Petkovićem, nakon otkaza Iliću, nemaju nikakvu komunikaciju. S druge strane, Draganu Iliću i dalje je zabranjeno da ulazi u krug fabrike, a time i u prostorije sindikalne organizacije, čiji je predsdnik.

  • Predsedniku  Sindikata zabranjuje se ulazak u fabriku, jer je Služba bezbednosti procenila da  on, zbog mnogobrojnih krivičnih prijava, može uz pomoć određenih zaposlenih, koji takođe imaju krivične prijave, da izazovu šire nemire, koji bi doveli do ugrožavanja bezbednosti ne samo zaposlenih, nego i šire, navodi se u jučerašnjem saopštenju oružarskog Sindikata kojim se citira deo obrazloženja odluke fabričkog  Nadzorno odbora, kojom  je Draganu Iliću zabranjen ulazak u fabriku.

Danas (utorak, 16. april) ističe osmodnevni rok za rešavanje žalbe advokata Dragana Ilića na rešenje direktora Petkovića, na osnovu kojeg je predsedniku Sindikata u Zastavinoj fabrici oružja uručen otkaz o radu. Žalba na rešenje o otkazu Iliću blagovremeno je dostavljena direktoru Petkoviću  i Ministarstvuj odbranu koje je nadležno za kragujevačku i ostale domaće vojne fabrike.

O progonu sindikalnih  aktivista i funkcionera u Zastavi oružju juče je raspravljano  na sednici Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Srbije. Zaključeno je, kako doznajemo,  da je kršenje sindikalnih prava radnika Zastave oružja nedopustivo, da otkaz Draganu Iliću predstavlja kršenje svih domaćih i međunarodnoh pravnih akata i konvencija kojima se regulišu prava radnika na sindikalno organizovanje, zbog čega će uskoro u Kragujevcu da bude organizovan veliki protest na kojem će da učestvuju radnici i sindikalci iz cele Srbije.

Predsedniku oružarskog Sindikata u Draganu Iliću otkaz o radu uručen je, podsetimo, pre desetak dana, zbog toga što se 5. aprila, žureći sa predsednikom SSSS-a Ljubisavom Orbovićem na sastanak sa direktorom Zastave oružja Mladenom Petkovićem, nije čekirao na fabričkoj kapiji, što mu je bio drugi prekšaj te vrste u poslednjih šest meseci. Tri dana posle sastanka, na kojem je sa Orbovićem i Ilićem razgovarao o progonu sindikalnih aktivista i funkcionera u Zastavi oružju, direktor Petković je sindikalnom lideru u toj fabrici uručio otkaz o radu.

(Izvor: Glassumadije.rs)

Comments

comments