Politika

Siniša, sedi jedan!

Nedavno je jedan stariji čovek u mom društvu izjavio da je Beograd izgubio očajnog gradonačelnika, a dobio još goreg ministra finansija, aludirajući time na Sinišu Malog koji je na to mesto došao krajem maja ove godine i brže-bolje pojurio da prestigne Dinkića, Cvetkovića, Đelića i ekipu po nestručnosti.

Za sve su ponovo “krivi” žuti ljudi sa istoka koji će doći i zavladati svetom. I piti vodu sa srpske reke Morave, kako je svojevremeno Tomislav Nikolić predstavio kinesku delegaciju na čelu sa premijerom Li Kećangom.

PROČITAJTE JOŠ: BLATOIDI NASTAVLJAJU SA HAJKOM NA SERGEJA: IZMISLILI DA JE NOVAC ZA PETRINO LEČENJE PRONEVEREN!

Četiri godine kasnije, Kinezi su ponovo u centru pažnje, kao i vladajuća stranka Srbije predvođenja novopečenim ministrom finansija Sinišom Malim. Dok su sa predsednikom Vučićem rešavali važno pitanje izvoza svinjskih nogu i papaka, Mali je u Pekingu potpisao sporazum sa kompanijom CRBC o izgradnji Industrijskog parka u Borči.

aman kad smo pomislili da tu nema mnogo šta da se pogreši, jer, pričamo o jednom potpisu, Siniša Mali je progovorio.

Naime, on je za Tanjug rekao da će se Industrijski park prostirati na 320 hektara, da treba da privuče više od 1.000 kineskih kompanija i da otvori oko 10.000 novih radnih mesta. Na prvo čitanje, sve zvuči vrlo formalno i prilično dosadno, dok se rečenica ne pročita ponovo i po potrebi se izvadi digitron.

Za one kojima poput Malog matematika nije jača strana, tviteraši su odradili veći deo posla.

Ako još uvek nije definisan tačan broj kompanija koje će doći, Siniša Mali je zaokružio na hiljadu kako bi izjava zvučala moćnije, jer ko uopšte čita kada napišete 916?!

Takvom računicom, u svakoj od 1.000 kompanija radiće po 10 ljudi. Sve je upakovao rečenicom da će “CRBC investirati oko 220 miliona evra u taj industrijski park, a da će ako se uzmu u obzir sve kompanije koje će doći, ukupna investicija iznositi oko dve milijarde evra”. Eto kako ukratko izgleda zlatno doba.

Zadatak koji lagano rešavaju deca u četvrtom osnovne ministar finansija je uspeo da zakomplikuje. Jako razočaravajuće s obzirom na to da je Mali prve pare zaradio prodavajući stripove. Sada je i zvanično jasno zašto mu taj biznis nije uspeo.

Kinezi godinama unazad imaju žicu da zbunjuju naše ministre, ali i predsednike. Setimo se Milana Bačevića, nekadašnjeg ministra prirodnih resursa rudarstva i prostornog planiranja koji je 2014. rekao da Kinezi planiraju da u narednim godinama u zemlje istočne i centralne Evrope investiraju 10.000 milijardi evra.

PROČITAJTE JOŠ: NAPREDNJACI POSTAVILI KONOBARA I SAOBRAĆAJNOG TEHNIČARA NA ČELO USTANOVA KULTURE!

Nismo sigurni kako bi na Sinišinu računicu reagovali brojni magistri i inženjeri koji na beogradskim pijacama prodaju voće i povrće, ali je mnogima od nas je od bola u glavi i “mukotrpnog” računanja promakao lapsus made in China takođe.

“Kada pređete Pupinov most, sa leve strane, u sledećih par godina NIČI ĆE ogroman park na 320 hektara”, rekao je Siniša Mali za Tanjug.

Mada, ako prema rečima predsednika u “SAD na svakih deset sekundi pogine jedan perač prozora”, zašto ne bi u Srbiji u 1.000 kompanija radilo po 10 radnika.

PROČITAJTE JOŠ: PINK EMITUJE JEDAN GORI RIJALITI OD ZADRUGE, A TO JE 24 ČASA SA ALEKSANDROM VUČIĆEM!

(izvor: noizz.rs)

Comments

comments