Društvo

SKANDAL: Ministarstvo i Privredna komora nagradili osuđenog mafijaša!

Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, dodelila je nagradu za najbolji korporativni brend kompaniji Knez petrol. Do prošle godine vlasnik ove firme je bio Srđan Knežević koji je krajem 2016. pravosnažno osuđen na godinu i osam meseci zatvora, kao član „naftne mafije“. Iako je u međuvremenu Knežević firmu prebacio na svog oca, lično je prisusutvovao dodeli nagrada i primio priznanje u ime kompanije Knez petrol. Dodeli nagrada, u hotelu Hilton, prisustvovali su ministar Rasim Ljajić i predsednica Vlade Ana Brnabić.

„Nagrada je samo podsticaj razvoja novih poslovnih ideja i jačanja vrednosti kompanije“, rekao je Srđan Knežević na uručenju priznanja Knez Petrolu za kontinuirani razvoj brenda. Knez Petrol je nagrađen u okviru takmičenja Privredne komore i Ministarstva trgovine koje je ove godine održano pod sloganom “Kako se na našem kaže BRAVO”.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): UPOZNAJTE DUŠICU, SNS-OVKU KOJA NE ZNA MNOŽINU I PADEŽE, A DRŽI GOVORE U SKUPŠTINI!

Odgovor na pitanje kako je moguće da nagradu dobije kompanija čiji je osnivač i doskorašnji vlasnik pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu zbog malverzacija u poslovanju tog istog preduzeća, danas nismo uspeli da dobijemo u Privrednoj komori Srbije.

Rečeno nam je da pitanja pošaljemo pisanim putem, kako bi mogli da pripreme odgovore i upute nas u metodologiju izbora brendova i kompanija koje su nagrađene.

Na dodeli nagrada, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da se ovo priznanje ne kupuje i ne dobija, već zaslužuje.

„Najbolje iz Srbije je naš način da kažemo “bravo” – da nagradimo, podržimo i promovišemo najuspešnije brendove i podstaknemo manje dobre da budu bolji. Za naše kompanije to je put do veće vidljivosti i bolje tržišne pozicije, što potvrđuju iskustva i dosadašnjih dobitnika. Ova nagrada otvara vrata novih potrošača i partnera, baš zato što se ne kupuje i ne dobija, već zaslužuje – rekao je Marko Čadež.

Članovi žirija bili su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva privrede, Privredne komore Srbije i istaknuti stručnjaci iz sveta marketinga, komunikacija i medija, zaštite potrošača.

Knežević: Primio sam nagradu u očevo ime

Srđan Knežević, u to vreme vlasnik Knez Petrola, osuđen je oktobra 2016. na 20 meseci zatvora kao član „naftne mafije“ koja je oštetila republički budžet za više od 100 miliona dinara.

Nakon presude, postavilo se pitanje oduzimanja licence naftnoj kompaniji “Knez petrol” jer Zakon o energetici u članu 22 propisuje da se dozvola za rad može dobiti samo ako “direktor, odnosno članovi organa upravljanja nisu bili pravnosnažno osuđeni za krivična dela u vezi sa obavljanjem privredne delatnosti”.

Činjenica da je Srđan Knežević kao vlasnik Knez Petrola pravosnažno osuđen kao deo „naftne mafije“, ipak nije uticala na rad i dalji razvoj Knez Petrola.

Zakonka prepreka prevaziđena je prostom preregistracijom u APR-u. U toku postupka izdavanja dozvole, Knežević je izbrisao sebe kao zakonskog zastupnika i vlasnika Knez Petrola i upisao svog oca Savu, koji nije osuđivan.

Na pitanje u kom svojstvu je primio nagradu Privredne komore, kada se više nigde ne vodi kao odgovorno lice u Knez Petrolu, Srđan Knežević je za Insajder rekao da je nagradu primio u ime svog oca koji je bio sprečen da prisustvuje svečanosti u hotelu Hilton.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI SRBIJI PRETI TOTALNI KOLAPS: ODLAZE DOKTORI I VOZAČI, NESTAJE STRUJA I VODA…

“Patriotska pljačka”

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu Patriotska pljačka 2012, firme Srđana Kneževića bile su među kompanijama koje su otpremale najviše nafte i derivata iz Srbije na teritoriju Kosova.

Uredba Vlade Srbije iz 2005. o ukidanju naplate PDV-a za robu koja odlazi na KiM bila je inicijator šverca neslućenih razmera, od kojeg su veliku korist ostvarili pojedinci.

Krijumčarenjem robe koja je bez naplate poreza na dodatu vrednost fiktivno izvožena na sever Kosova i Metohije, navodno za potrebe tamošnjeg srpskog stanovništva, a zatim plasirana južno od Ibra ili vraćana u Srbiju i prodavana na crno, srpski budžet je oštećen za stotine miliona evra.

Novinari su skrivenim kamerama na više alternativnih prelaza snimili kako se odvijao šverc. Na jednom od alternativnih puteva snimljena je i cisterna beogradske firme Knez petrol, koja je pod pratnjom MUP-a prevozila gorivo na Kosovo.

Insajder je tada objavio i da je firma Knežević petrol, koja ima jednog zaposlenog i koja se vodi na sestru Srđana Kneževića, jedna od najvećih izvoznika nafte na Kosovo s višemilionskim prometom.

Srđan Knežević je u intervjuu tada rekao da sve radi legalno i da nije ništa čudno u tome što je jedan od najvećih izvoznika 2011. firma koja zvanično ima jednog zaposlenog.

I 2012. kada je emitovan serijal Patriotska pljačka, firma „Knez Petrol“ je dobila nagradu „Beogradski pobednik“, inače priznanje koje je najuspešnijim privrednicima dodeljivala Privredna komora Beograda.

PROČITAJTE JOŠ: MUP KOČI ISTRAGU O BAJATOVIĆEVIM MALVERZACIJAMA!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments