Politika

SKANDAL: Toma zaposlio DVA KRIMINALCA, nastavlja da širi “kancelariju”!

Vlada Srbije imenovala je Gordanu Jakšić i Milana Miloševića za pomoćnike direktora kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom, državne instutucije kojom rukovodi Tomislav Nikolić.

Tako se polako ali sigurno legalizuje jedna nova služba koja je formirana kako bi se produžio politički život Nikolića nakon njegovog silaska sa predsedničkog trona. Njen posao nije jasno definisan, ali ono što je jasno je da će poreski obveznici, pored državne vile u kojoj bivši predsednik boravi i nakon isteka funkcije, plaćati i 30 službenika ove kancelarije, koliko je Vlada odredila da bude zaposleno. Oči bode i to što što će ovo novo Nikolićevo poslovno čedo imati više zaposlenih nego neke državne institucije koje obavljaju važne poslove za građane Srbije. Razlog za takvu anomaliju krije se u činjenici da je ovo telo formirano zbog potrebe jednog čoveka, a ne države koji pri tom nije želeo da i svoje bliske saradnike sa Andrićevog venca, ostavi nezbrinurte, pa je i njih zbrinuo u državnoj službi.

Gordana Jakšić i Milan Milošević nisu došli sa te adrese već iz Ministarstva inostranih poslova i to na predlog Ivana Mikića, nekadašnjeg savetnika predsednika Nikolića, a sadašnjeg člana Nacionalnog saveta za saradnju s Rusijom i Kinom. Tu je i Milan Tadić, nekadašnji vaterpolo golman i reprezentativac, koji je bio generalni direktor “Lafarža” u Beočinu. Pored njih, u ovom timu su i kadrovi sumnjive biografije, poput Dejana Simića i Pavla Bašića. Bivši viceguverner Simić poznat je po aferi “kofer”, kada je 2006. godine optužen da je od “Dunav TBI grupe” tražio mito od dva miliona evra da bi im obezbedio dozvolu NBS za obavljanje poslova finansijskog lizinga. Bašić je pak Nikolićev saradnik iz Predsedništva, a poznat je po aferi iz 2010. godine kada je policija uhapsila njegovog brata Gordana, a za njim raspisala poternicu zbog optužbe da su deo grupe koja je oštetila IKL za 736 miliona dinara. Svima njima je direktor bivši generalni sekretar Nikolića, Nedeljko Tenjović, koji prima 139.000 dinara plate.

Izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da je kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom znatno narasla od svog formiranja.

– U početku je imala 10 ljudi, pa 15, a na kraju godine bila su 22 saradnika. Do kraja marta biće 30 zaposlenih, koliko je Vlada odredila. Deo pojačanja su i Gordana Jakšić, koja je postavljena za v. d. pomoćnika direktora Sektora za stratešku i operativnu saradnju sa NR Kinom, i Milan Milošević, koji je postavljen na istu funkciju, ali za Rusiju. Troškovi za rad ove službe su povećani, pa je ove godine budžetom planirano da se izdvoji 50 miliona dinara. Međutim, to sigurno neće biti dovoljno jer su prošle godine za pet meseci iz budžetskih rezervi potrošena 38,4 miliona dinara za mnogo manji broj zaposlenih. Zbog odijuma javnosti svesno je sastavljen manji iznos, ali je jasno da će se novac koji bude nedostajao opet obezbediti iz rezervi. Sve ove akrobatike rade se zbog interesa jednog čoveka – Tomislava Nikolića, a na štetu građana Srbije koji plaćaju duplirane institucije – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da se ne zna šta je Nikolićeva svita uradila od kada je formirana kancelarija.

– Nisu čak sačinili ni najavljen katalog onoga što Srbija želi da ponudi i onoga što je Kina do sada tražila. Bez kataloga je Nikolić ipak otišao u Kinu, a ne znamo šta je uradio jer izveštaja nema. Jedino što nam je poznato to je što se oglasio njegov kabinet nakon susreta sa kineskim ambasadorom da nosi “veoma pozitivne utiske posle posete Kini” i da očekuje da će se u budućnosti poslovna saradnja dve zemlje nastaviti kroz konkretne energetske projekte. Drugim rečima, čovek se sa svojom svitom prošetao Kinom – kaže naš izvor.

Stručnjaci tvrde da je Nikolićeva kancelarija izmišljena institucija zarad njegovog hira.

– Napravljen je ozbiljan presedan jer isto tako kancelarije mogu da se otvaraju ne samo za Kinu i Rusiju, već i za druge države, poput SAD ili Kanade. Jasno je da je ona osnovana da bi se zbrinuli Nikolić, koji je politički penzioner, i njegovi ljudi, a i to što nikome ne polažu račune nije normalna demokratska praksa. Najgore je što ta kancelarija neće dati bolje rezultate nego što bi ih dala pojedina ministarstva čiji je posao saradnja sa drugim državama – kaže Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija.

Nikolić bez odgovora

U Vladi Srbije nam je potvrđeno da su Gordana Jakšić i Milan Milošević 23. januara postavljeni za pomoćnike direktora kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom, ali nisu želeli da komentarišu opravdanost formiranja ove službe, kao ni to da li im je Nikolić položio račune nakon posete Kini. To nije uradio ni Tomislav Nikolić, koji nam se nije javljao na telefon.

(izvor: blic.rs)

Comments

comments