DruštvoPolitika

Slučaj tetke iz Kanade: I dalje ne znamo – čiji je novac?!

„Uprava za sprečavanje pranja novca potvrdila je da tetka moje supruge Nataše postoji i da smo isplatili stan pre nego što sam postao funkcioner“, rekao je Aleksandar Vulin. Ovo što je ministar izgovorio, međutim, nije tačno.

Postojanje tetke nikada nije bilo sporno, ali još nije dokazano kada je i na koji način stan isplaćen, kao ni poreklo oko 205.000 evra kojim je Vulin isplatio stan – o tome ministar mesecima odbija da govori.

Nedavno je objavljen izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca koji je ova institucija sastavila u decembru 2014. godine. Izveštaj je sastavljen po zahtevu Agencije za borbu protiv korupcije da proveri transakcije koje se odnose na Vulina, njegovu suprugu Natašu i Miru Milić – supruginu tetku iz Kanade. Agencija je ove provere tražila pošto je utvrdila da Vulin ne može da dokaže poreklo oko 205.000 evra kojima je platio stan.

Dokumenta Uprave ne otkrivaju kada je i na koji način Vulin isplatio stan.

Uprava navodi i da nije mogla da dođe do detaljnijih informacija o tetki Miri Milić, već samo konstatuje da postoji osoba sa tim podacima.

Vulin, međutim, kaže da je sada „sve razjašnjeno“ i ističe da je Agencija za borbu protiv korupcije istraživala njegove bankovne račune, „ali i putovanja mog dvogodišnjeg sina“.

„Proveri su bile podvrgnute i naše komšije koje su stan u istoj zgradi kupile u septembru 2012. Pošto je utvrđeno da nemaju veze s nama i da smo mi stan isplatili pre nego što sam je postao funkcioner, Uprava za sprečavanje pranja novca je odlučila, kao i Specijalno tužilaštvo i Osnovno tužilaštvo, da u kupovini stana nema elemenata krivičnog dela i okončali su istragu“, rekao je Vulin.

Tužilaštvo je postupak pokrenulo nakon što je dobilo izveštaj od Agencije i proveravalo sumnje da je Vulin izvršio dva krivična dela – zloupotrebu položaja i primanje mita.

Agencija je ustanovila da Vulin ne može da dokaže navode o poreklu oko 205.000 evra koliko je platio stan. Pomenuti iznos nije uplaćen na njegov ili na račun njegove supruge, niti su carini prijavili da su novac uneli u zemlju. Jedini dokaz o pozajmici bila je priznanica na kojoj je nedostajao potpis tetke.

Sumnjive dokaze koji su bili nedovoljni Agenciji, međutim, prihvatilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal i obustavilo postupak.

Tokom postupka, tužilaštvo je ispitalo Vulinovu suprugu, prodavca stana, njegovog sina, ali ne i ministra Vulina ni tetku iz Kanade.

Na bazi svedočenja Vulinove supruge, koja je rekla da je novac dobila od tetke u Beogradu i predala ga prodavcu na ruke u julu 2012, tužilaštvo je zatvorilo slučaj rekavši da nije pronašlo dokaza da je Vulin počinio krivična dela. Tužilaštvo se takođe i proglasilo nenadležnim pošto Vulin u trenutku kupovine stana nije bio funkcioner.

(izvor: krik.rs)

Comments

comments