Politika

Kako je Vučić prekršio ustav i prevario Šinzo Abea

Posle posete japanskog premijera od ponedeljka, ne možemo a da se ne zapitamo: da li je japanski premijer Šinzo Abe stigao u posetu Srbiji ili, privatno, stranački, kod njenog predsednika Aleksandra Vučića?

Pomenuta dilema se prirodno nameće nakon svega što se splelo oko dolaska prvog čoveka vlade „zemlje izlazećeg sunca“ i njegovog tima u naš glavni grad.

I to na početku izborne kampanje za beogradske izbore.

Mada je Abeov zvanični domaćin, po funkciji i protokolu premijerka Ana Brnabić, njeno prisustvo svelo se, u suštini, na to da glumi fikus. Dočekala je gosta na beogradskom aerodromu, pozdravila ga, kao i njegove saputnike, i – privela Vučiću!

Šta je ovde sporno?

Pa to što je Vučić sebi uzeo pravo da upravo on bude glavni domaćin pomenutom gostu. Naime, u svim izveštajima o boravku Abea u Beogradu izričito stoji da su ga primili – predsednik i premijerka. I to baš navedenim redom.

A to je kršenje Ustava. I to od strane najviših državnih funkcionera!

Kako stoji u najvišem pravnom aktu, pravo i obaveza ugošćavanja stranih premijera pripadaju srpskoj vladi i onome ko je vodi. Jer, vlada je nosilac izvršne vlasti. Kod nas i u Japanu. Vučić tu, po zakonu, ne sme da se upliće u sklapanje ugovora ili sporazuma, ugovara saradnju… Nije mu u opisu radnog mesta.

Po Ustavu, dužnost predsednika je da izražava državno jedinstvo, predstavlja zemlju kod kuće i u inostranstvu, imenuje premijera, na predlog Vlade postavlja i opoziva ambasadore, prima akreditive stranih ambasadora, komanduje vojskom… Ali on ne može da obavlja i drugu javnu funkciju, pogotovo da preuzme premijerske ingerencije.

Ipak, kada su u pitanju izbori, pogotovo poput onih raspisanih u Beogradu, svako zaobilaženje navedenog izgleda da je – dozvoljeno. A upravo to se desilo sa posetom japanskog premijera. Kako idu stvari, mogao je Abe lako da se nađe i na „nestranačkoj izbornoj listi“ SNS-a.

Pitanje koje se nameće je: Da li je gost sa dalekog istoka znao šta mu se sprema? Preciznije, da li je bio dovoljno informisan o onome šta se trenutno „kuva“ u Beogradu? Je li uopšte bio upoznat sa time kakva će mu uloga po sletanju na ovdašnji aerodrom biti dodeljena? Da li mu je Brnabićka išta natuknula u tom smislu?

Sa druge strane, Vučićev „manevar“ direktan je udar i na integritet premijerke i cele Vlade Srbije. I to mu nije prvi put. Neustavno preuzimanje tuđih ovlašćenja uz zloupotrebu posete visokog stranog zvaničnika a sve zarad lokalnih izbora i u korist jedne stranke!

Dokle će više ovaj čovek da drži sve u šaci i ismeva čitavu Srbiju?

Comments

comments