Politika

SLUŽBENA TAJNA: Nećemo saznati šta je Milan Radoičić rekao o Oliverovom ubistvu…

Šta je tačno Milan Radoičić, kontroverzni biznismen sa severa Kosova, rekao na saslušanju u policiji, ko ga je ispitivao i o čemu do daljeg će ostati nepoznato. Zapisnik sa ispitivanja koje je uverilo nadležne da on nije umešan u ubistvo Olivera Ivanovića proglašen je tajnim i obeležen oznakom „strogo poverljivo“.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, po čijem je nalogu saslušan Radoičić, odbilo je da novinarima KRIK-a dostavi zapisnik o saslušanju navodeći da je policija na dokument stavila oznaku tajnosti.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) NAJVEĆI PROTEST DO SADA; MILAN JOVANOVIĆ: JA SAM BESKUĆNIK, SPALILI SU SVE ŠTO SAM STICAO 50 GODINA!

„Izdavanjem traženog dokumenta koji je drugi državni organ označio stepenom tajnosti ovlašćena lica ovog tužilaštva izvršila bi krivično delo odavanja službene tajne“, navelo je Tužilaštvo za organizovani kriminal u odgovoru za KRIK.

Tužilaštvo je dodalo i da bi objavljivanje ovakve informacije moglo da ugrozi ili oteža dalju istragu Ivanovićevog ubistva.

Istraga i dalje nije otvorena, ali je, sudeći po izjavama predstavnika vlasti, Radoičić ovim ispitivanjem oslobođen svake odgovornosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istog dana na RTS-u izjavio da srpska policija može sa sigurnošću da tvrdi da on nije učestvovao u ubistvu Ivanovića pošto je navodno prošao poligrafsko ispitivanje.

Isto je nedvosmisleno ponovio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji je rekao da je Radoičić prošao poligrafsko testiranje na kojem se utvrdilo da on nije počinilac tog zločina.

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da je Radoičić ispitan da bi se otklonila svaka sumnja u njegovu umešanost u ubistvo.

PROČITAJTE JOŠ: SOROŠ OPET U BEOGRADU: DOKAZ DA JE JEREMIĆ BIO U PRAVU

Istraga

Nakon što je Ivanović ubijen, srpsko tužilaštvo tražilo je da bude uključeno u istragu iako se ubistvo desilo van teritorije na kojoj ima nadležnost. Dogovoreno je da oba tužilaštva, iz Beograda i Prištine, rade na istrazi, ali je saradnja išla loše. Institucije su se međusobno optuživale da ne odgovaraju na zahteve i kriju dokaze.

Kosovska policija krajem novembra uhapsila je trojicu osumnjičenih i upala u Radoičićevu kuću u Kosovskoj Mitrovici, međutim, tamo ga nije zatekla.

Radoičić je izbegao hapšenje i pobegao u Srbiju odakle je poručio da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića, ali da se neće predati kosovskim organima. Dva dana kasnije, saslušan je u srpskoj policiji.

Kosovsko tužilaštvo navelo je da je Radoičić ispitan bez njihovog zahteva, kao i da su predstavnici srpske policije na zvaničnim sastancima do tada tvrdili da ne znaju ko je on.

Radoičić je kum Zvonka Veselinovića, još jednog moćnog Srbina sa severa Kosova koji je bio optuživan, ali ne i osuđen za različita krivična dela.

KRIK je otkrio da je Radoičić 2003. bio osumnjičen za otmicumakedonskog biznismena, međutim, on je tada uspeo da izbegne hapšenje. Policija ga je šest godina kasnije zaustavila na putu između Kosovske Mitrovice i Raške i privela jer je kod sebe imao lažna dokumenta, o čemu je pisao BIRN.

Bio je optužen za otmicu, međutim u februaru 2011. oslobođen je svih optužbi jer je oteti čovek promenio iskaz i rekao da Radoičić nije učestvovao u otmici.

Zbog falsifikovanja dokumenata osuđen je uslovnom kaznom. Ponovo je uhapšen godinu dana kasnije zbog zloupotrebe položaja. Za to je takođe oslobođen 2016. Trenutno se protiv njega vodi postupak pred sudom u Pirotu zbog nelegalnog iskopavanje šljunka.

Nekoliko meseci pre nego što je ubijen, Ivanović je u intervju za BIRN u oktobru prošle godine govorio o Radoičiću kao kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova. Ivanović je tada naveo i da je zabrinut zbog činjenice da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao Radoičića kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu.

Radoičićeva dotadašnja uloga vladara iz senke nekoliko meseci kasnije je i ozvaničena pošto je postavljen za potpredsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja podržava vladu Ramuša Haradinaja.

Zvaničnici u Srbiji negirali su bliskost sa Radoičićem i njegovim kumom, iako su se u javnosti pojavile fotografije, snimci i izjave koji su svedočili o njihovim vezama.

PROČITAJTE JOŠ: STANOVICI ODŽAKA OČAJNI: NAPREDNJACI NAS SATIRU!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments