DruštvoPolitika

SNS u Gradskoj izbornoj komisiji opet krši zakone!

Gradska izborna komisija je Uputstvom za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Beograda uvela ograničenje po kojem grupe građana u nazivu svoje izborne liste ne smeju koristiti skraćeni naziv registrovane političke stranke. Time su prekršeni ustav, zakon i međunarodna konvencija o zaštiti ljudskih prava, kažu iz pokreta Dosta je bilo.

Slobodan izbor naziva grupe građana spada u korpus osnovnih ljudskih prava građana iz člana 8, 9 i 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava koja se mogu ograničiti isključivo i jedino zakonom. To je propisano i članom 20. Ustava Republike Srbije. Zakon o lokalnim izborima takođe nije propisao bilo kakvo ograničenje koje se tiče naziva izborne liste grupe građana.

GIK je uradio nešto što u svim uređenim društvima nije moguće, a to je uzurpacija zakonodavne nadležnosti.

Osim što je protivzakonito, Uputstvo GIK-a je i apsurdno. Ako bi se ono sprovelo, na izborima se ne bi mogle pojaviti liste s nazivima poput „Nova politika za Beograd“, „Narodna volja je najvažnija“, „Želimo zeleni Beograd“ ili bilo koja druga s rečima „nova, narodna i zeleni“ jer su to zvanični skraćeni nazivi registovanih stranaka.

Većinu u GIK-u imaju predstavnici aktuelne vlasti. Ovakva njihova postupanja nisu samo posledica nepoznavanja zakona već i straha od opozicje. Podsećamo, ovo nije prvi put da se u gradskoj izbornoj komisiji dešavaju stvari mimo zakona, već smo pisali početkom januara o tadašnjim nezakonitostima. 

(izvor: dostajebilo.rs)

Comments

comments