Društvo

Sprema se krađa – na izborima će glasati ljudi rođeni u 19 veku!

Uprkos tvrdnjama ministra Branka Ružića da Jedinstveni birački spisak nikada nije bio ažurniji, u birački spisak, samo na teritoriji Beograda, upisano je najmanje 150 građana koji su stariji od 110 godina.

Među njima je čak i jedna osoba koja bi, prema istraživanju Insajdera, u maju napunila 129 godina.
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pre nekoliko meseci poručio je i da je prebacivanjem podataka iz matičnih knjiga u elektronski oblik ažuriran jedinstveni birački spisak na pravi način i da se brisanje nekog građanina iz tog spiska obavlja na osnovu otpusta iz državljanstva, promena prebivališta, smrti i drugih razloga.
Međutim, istraživanje Insajdera pokazuje da je u Jedinstveni birački spisak upisana najmanje 31 osoba rođena u 19. veku.
Osim osoba rođenih u pretprošlom veku, na biračkom spisku je i više od 100 osoba koje bi ove godine napunile 110 ili više godina i nalaze se na skoro svim opštinama u Beogradu. Među njima, čak 20 osoba ove godine bi proslavilo 117. rođendan.
Prema medijskim izveštajima, pre dve godine preminuo je najstariji stanovnik Srbije u 107. godini u mestu Desine u Velikom Gradištu.
Činjenica da se u Jedinstvenom biračkom spisku, kao javnoj ispravi u kojoj se vodi jedinstvena evidencija državljana Republike Srbije koji imaju biračko pravo, nalaze i osobe koje sigurno više nisu žive, ne znači po pravilu da će njihovi glasovi biti zloupotrebljeni. Međutim, ono što znači, jeste da su birački spiskovi u Srbiji i dalje neažurirani i da ova činjenica otvara mogućnost za različite zloupotrebe.
Pouzdanost i tačnost biračkih spiskova, kao i otklanjanje svake mogućnosti manipulacije, spadaju u osnovne pretpostavke demokratije.
Uprkos tome što su netačni birački spiskovi bili ključna kritika demokratske opozicije još devedesetih, ovaj problem do danas nije rešen.
Inače, kako je nedavno pisao Insajder, sudeći prema zvaničnim podacima republičke i gradske izborne komisije o broju glasača, u Beograd se u periodu od 2008. do 2016. doselio čitav jedan grad poput Subotice.
U tom periodu je broj glasača u Beogradu, prema zvaničnim podacima, povećan za više od 100.000. Na osnovu tih podataka, ispostavlja se da je broj punoletnih stanovnika u prestonici godišnje rastao u proseku za više od 12.000.
Posle 2016, međutim, dolazi do obrta. Naime, prema podacima izborne komisije broj birača od 2017. do 2018. smanjio se za oko 13.000.
Podatak o padu broja glasača ne uklapa se, međutim, ni sa tvrdnjama opozicije, ali ni sa tvrdnjama ministra policije.
Uoči ovogodišnjih beogradskih izbora, opozicija je u oktobru prošle godine tvrdila da ima čvrste dokaze da se broj stanovnika sa pravom glasa u samo dve opštine za četiri meseca povećao za više od 15.000.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je tvrdio da se prema podacima MUP-a broj stanovnika povećao za svega 6.000 ljudi. Ispostavilo se da ni sam ministar nije izneo tačan podatak.
Naime, Gradska izborna komisija je nedavno saopštila da će, prema poslednjim podacima, pravo glasa na beogradskim izborima imati 1.607.000 birača, a to je za oko 13.000 manje nego na izborima u aprilu 2017.
(Izvor: Insajder.net)

Comments

comments