DruštvoPolitika

Spremite se, očekuje nas neviđeno prljava kampanja

Izvori sa političke scene Srbije komentarišu da će predstojeća kampanja za izbore u Beogradu biti “neviđeno prljava”, kada je reč i o ponašanju i vlasti i opozicije, a da će situacija biti “dovedena do usijanja”, dok analitičari smatraju da “negativno obeležje” neće biti u prvom planu.

Sudeći prema vestima koje stižu ovih dana, kampanja za beogradske izbore, praktično je već počela. I čini se da će biti veoma, veoma, prljava.

Povratak u politiku nekadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa i podrška koju će, po svemu sudeći, dobiti od nekih opozicionih lidera, upalio je crveno svetlo u SNS-u, koji će krenuti svom snagom na beogradske izbore. Prema prethodnim najavama, izgleda da će čitav partijski aparat biti mobilisan u “Borbi za Beograd”, čak i članstvo iz drugih gradova u Srbiji. Zbog svega toga, deluje kao da nas zaista očekuje prljava i duga kampanja.

Politički analitičari su ipak, podeljeni po ovom pitanju i još uvek, manje-više oprezno, iznose svoje prognoze.

Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, ocenjuje za naš list da postoje dva faktora od kojih će zavisiti kampanja za izbore u Beogradu.

– Primarno je to za kakvu će se kampanju odlučiti SNS, koja će kao stranka sa najvećim rejtingom diktirati ton, intenzitet i teme, a ostali su dosad bili u defanzivi, pa je moguće da to i sada bude slučaj. Takva situacija je za vladajuću stranku dobra, a za opoziciju loša. Drugi faktor odnosi se na status opozicije, odnosno u kakvoj će formaciji nastupiti. Što se tiče kampanje SNS, vrlo je verovatno da će Aleksandar Vučić pokrivati krupne teme, dok će drugi naprednjaci insistirati na priči o lokalnim temama, kao što su senior kartice i stanogradnja, govoriće i o planovima, biće istaknuti ljudi sa jakim biografijama, a opozicija će, pored tema sa “beogradskim predznakom” pominjati i vladavinu prava, slobodu medija i regularnost izbora, ističe Klačar.

Predstavnik CeSID-a napominje da će kampanja imati i negativno obeležje, “ali mislim da to neće biti u prvom planu”. “Od načina na koji će opozicija učestvovati na izborima, odnosno u koliko će kolona izaći, zavisi i da li će biti negativne kampanje između njih, a ne samo između vlasti i opozicije, ali treba očekivati blažu negativnu kampanju i među opozicionim strankama”, konstatuje Bojan Klačar.

Prema mišljenju analitičara i istoričara Dragomira Anđelkovića, kampanja će biti “žustra i dinamična, sa udarcima sa svih strana”.

– Treba očekivati i “udarce ispod pojasa” tokom kampanje. SNS će u početku akcenat staviti na ono što je urađeno od kako su preuzeli u Beogradu, a opozicija će se fokusirati na kritikovanje naprednjaka. Zatim će i naprednjaci manje pominjati ono što smatraju pozitivnim dostignućima i početi da odgovaraju na kritike opozicije. Biće, naravno, i negativne kampanje, ali to je i normalno u društvima poput našeg koja nisu potpuno politički sazrela, poručuje Anđelković.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments