Društvo

SRAMNA izjava ministra Šarčevića: Pokušava da posvađa profesore i lekare

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević izjavio je će svi sindikati u narednom periodu biti uključeni u pripremu Zakona o sistemu plata u javnom sektoru i da nije kontaktirao predstavnike prosvetnih sindikata, jer su oni na odmoru.

„Oni su na odmoru, a ja nisam imao dan odmora. Ja komuniciram sa sindikatima preko svog savetnika Miloša Blagojevića. Čim se skupe sa odmora, poslao sam im dopis da razgovaramo“, rekao je Šarčević novinarima u Beogrdskoj poslovnoj školi.

PROČITAJTE JOŠ: BRAVO ZA VLAST: PRODALI NALAZIŠTE NA KOME JE KANADSKA FIRMA PRONAŠLA RUDU VREDNU 2 MILIJARDE DOLARA!

Šarčević je ocenio da žalbe sindikata prosvete i njihovo nezadovoljsvo nemaju pokriće.

„To da su sindikati nezadovoljni je floskula – mi smo nezadovoljni jer su svi bolje prošli od nas. To ne znači ništa. Ako postoje grupacije na budžetu koje su prevarile prosvetu, onda ćemo zajednički to da izmenimo“, kazao je Šarčević.

Objasnio je da je sindikatima predložio da sastave listu slučajeva gde su prosvetni radnici oštećeni u nacrtu zakona.

„Takođe, da se na nivou gradskih sindikata sedne i pogleda u oči. Da kažu sindikalci da li profesor geografije treba da ima istu platu kao lekar koji je šest godina učio i ima specijalizaciju“, ocenio je Šarčević.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆEVO LUDILO TEK POČINJE: IMA ROK ZA KOSMET DO MAJA, BIĆE GORE NEGO IKAD!

On je dodao da tim zakonom, kojim se uređuju platni razredi, nikome ne može biti smanjena plata, već može biti samo povećana.

„Trebalo je da se svaka grana sindikata nađe unutar svog strukovnog esnafa i dogovori, jer će svako od njih pričati da su bolje prošli lekari, socijalni radnici i ostali“, kazao je Šarčević.

Predsednici dva reprezentativna sindikata prosvete, Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti Srbije, Jasna Janković i Slobodan Brajković rekli su ranije za agenciju Beta da su nezadovoljni platnim razredima, jer je prosveta ponovo degradirana i stavljena u jedan platni razred niže od ostalih profesija.

Prema pisanju medija, uredba o platnim razredima trebalo bi da se donese u septembru, a zakon o platama u javnoj upravi da se primenjuje od 1. januara 2019.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ NEĆE REĆI NIŠTA O PLANU ZA KOSMET DOK NE OBEZBEDI SLOBODU ZA SEBE I ANREJA!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments