Društvo

SRAMNO: “Fijat” novim kolektivnim ugovorom zabranjuje pravo na štrajk?!

Ništa više ne tražimo osim toga da se poštuje zakon, kaže Aleksandar Korać, predsednik Samostalnog sindikata u fabrici “Manjeti Mareli” (Magneti Marelli) u Kragujevcu, objašnjavajući razloge zbog čega radnici ne žele da potpišu kolektivni ugovor sa menadžmentom ove kompanije.

Sindikalci su uvereni da bi, ukoliko potpišu trenutni tekst predloženog kolektivnog ugovora, prihvatili zabranu na organizovanje štrajka u naredne tri godine. Ukoliko dogovor sa menadžmentom i zaposlenima ne bude postignut, sledi štrajk, najavljuju iz Sindikata.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): DAJTE OVOM “NOVINARU” PINKA NAGRADU ZA NAJVEĆU VUČIĆEVU ŠLIHTARU!

Kolektivni ugovor sindikalci će potpisati, navodi predsednik Samostalnog sindikata Aleksandar Korać, samo kada se iz tekst predloženog kolektivnog ugovora izbace aneks koji im, čvrsto veruju, zabranjuje pravo na štrajk.

“Imamo potpisan sporazum sa menadžmentom kojim nam se garantuju plate, topli obrok i regres, a ako potpišemo ovakav kolektivni ugovor, taj sporazum bi prestao da važi. Razgovarali smo o tome sa ljudima i oni su se složili da to ne treba da prihvatimo jer je to praktično ograničavanje naših prava datih zakonom”, kaže Korać.

Fabrika “Manjeti Mareli” ima oko 100 zaposlenih koji se bave proizvodnjom branika za automobile marke fiat 500 L, koji se proizvode u Kragujevcu. Italijanska kompanija Fijat od 2012. godine ima svoje proizvodne pogone u ovom gradu u centralnoj Srbiji.

Aleksandar Korać kaže da radnici ne žele da se odreknu prava na štrajk ukoliko poslodavac ne poštuje odredbe kolektivnog ugovora.

“Postoji nekoliko odredbi što se tiče odricanja od štrajka da, ukoliko do njega dođe, gubimo topli obrok, regres i sve benefite koje imamo što nam se ni malo ne sviđa. Razgovarali smo sa menadžmentom proteklog ponedeljka, a razgovori se nastavljaju u utorak”, kaže Korać.

Fabrika “Manjeti Mareli” od 1. maja posluje u sastavu Kompanije Fiat Krajsler automobila, pa zaposleni traže da dobiju identične kolektivne ugovore kao i njihove kolege u matičnoj kompaniji.

PROČITAJTE JOŠ: BOGATO:SNS-OVAC KUPIO TRI STANA U JEDNOM DANU!

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihailović kaže da u Evropi važi pravilo da kada se potpiše kolektivni ugovor i ako ga poslodavac poštuje, onda nema razloga za radničko nezadovoljstvo i sindikati se u tom slučaju uzdržavaju od štrajka, ali da u Srbije ne važe uvek evropska pravila, kaže Mihailović.

“U Srbiji sigurno nije takva situacija. Ovde ne postoji obaveza poslodavca da ispunjava sve klauzule iz kolektivnog ugovora i mislim da je to manjkavost na koju se poziva Manjeti Mareli. Mislim da oni nisu ni prvi ni jedini koji krše zakone ove zemlje a Vlada Srbije na to gleda dobroćudno, odnosno Inspekcija rada, koja je deo Ministarstva rada, ne reaguje na ovakve slučajeve”, rekao je Mihailović.

U Inspekciji za rad RSE nije uspeo da dobije odgovor na pitanje da li će ta služba reagovati u slučaju “Manjeti mareli”, a politika kompanije Fiat Krajsler automobili je da se u ovakvim prilikama ne oglašava u javnosti.

U fabrici “Manjeti Mareli” u poslednjih godinu dana održana su dva štrajka, nakon kojih su se sindikat i menadžment dogovorili da će zaposleni imati identične ekonomske i profesionalne uslove kao i radnici u FCA.

PROČITAJTE JOŠ: TETKA IZ KANADE JE MALO DETE ZA MAMU MAJE GOJKOVIĆ: 3 STANA, 4 KUĆE, VOĆNJACI, VINOGRADI…

(izvor: slobodnaevropa.org)

Comments

comments