Politika

Srbi poručili Dua Lipi: Ne diraj nam ajvar i Kosovo!

Britanska pevačica albanskog porekla Dua Lipa postala je prava senzacija u Srbiji nakon fotografije zastave Velike Albanije koju je postavila na Instagram uz opis “Autohtoni – pridev (stanovnik nekog mesta), starosedeoci, a ne potomci migranata i kolonista”.

 

Njena objava izazvala je burnu reakciju Srba koji su prijavljivali njen profil, postavljali razne uvredljive komentare i slali joj pogrdne poruke.

Povodom njene objave oglasio se i UNICEF izjavivši da pevačica nije ambasador ovog fonda kako se ona predstavila, kao i da njene izjave nisu stav UNICEF-a.

Dva dana kasnije pokušala je da smiri situaciju objavom na Instagramu gde objašnjava kako nije imala lošu nameru postavljajući fotografiju mape, već je samo htela da sa ponosom govori o svom poreklu.

View this post on Instagram

❤️

A post shared by DUA LIPA (@dualipa) on

 

Međutim, juče je opet uzburkala javnost videom o “albanskoj hrani”, gde je na pitanje šta je albanski specijalitet koji bi svako trebalo da proba odgovorila – “ajvar”.

Dok je pop pevačica pokušavala da prisvoji ajvar kao albanski delikates, autori emisije su je sabotirali prikazivajući teglu srpskog leskovačkog ajvara.

Ovaj video postao je viralan u Srbiji i još jednom je izazvao brojne negativne reakcije, među kojima je i opaska kako pevačica “posle Kosova hoće da prisvoji i Leskovac”.

Fotografija leskovačkog ajvara koji su producenti iskoristili, uslikana je u prostorijama Udruženja “Leskovački ajvar” zbog čega je usledila tužba usled korišćenja njihove etikete u cilju predstavljanja srpskog brenda kao albanskog nacionalnog proizvoda.

Drama se nastavlja u noći između četvrtka i petka kada je poznata makedonska hakerska grupa AnonOpsMKD objavila da je preuzela zvanični sajt Due Lipe navodeći da su to uradili “čisto u naučne svrhe za one koji misle da nemaju kapacitet”.

Da li će ovo biti kraj senzacije ostaje da se vidi u narednim danima.

Comments

comments