PolitikaSvet

SRBIJA PRKOSI ODLUCI UN: Vučić poklanja kurdskog pobunjenika Erdoganu

Ministarka pravde Nela Kuburović potpisala je odluku o izručenju turskog državljanina, Kurda DŽevdeta Ajaza, koji je u Srbiju pobegao pošto je osuđen na 15 godina zatvora za rušenje ustavnog poretka. Odluka je potpisana iako je Komitet protiv torture Ujedinjenih nacija u tom slučaju tražio od Beograda se od izručenja suzdrži.

Ajaz tvrdi da je priznanje na osnovu kog je osuđen iznuđeno torturom, a njegov slučaj našao i pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Državljanin Turske DŽevdet Ajaz prošlog oktobra zatražio je pomoć i azil u Srbiji. Pobegao je iz Turske – od robije pošto je osuđen na 15 godina zatvora po optužbi da je delovao protiv ustavnog poretka i to na osnovu priznanja koje mu je, tvrdi, iznuđeno pod torturom. Turska sada od Srbije traži njegovo izručenje.

– Imajući u vidu trenutnu situaciju u Turskoj i način na koji se vlasti obračunavaju sa političkim neistomišljenicima, plašim da može da mu se desi nešto mnogo ozbiljnije, rekla je Ajazov advokat Ana Trkulja.

Evropski sud za ljudska prava svojevremeno je utvrdio da je pritvor u Turskoj bio povreda Ajazovih prava na slobodu i bezbednost, ali to nije zaustavilo ekstradicioni postupak u Srbiji. Taj postupak je pred sudom u Šapcu trajao duže od godinu dana.

– Najspornija stvar u tom postupku za izručenje je ta što spisi sa turskog nisu adekvatno prevedeni. Prvostepeni sud četiri puta nije adekvatno preveo spise i tri puta je ta odluka ukinuta i četvrti put je isti taj sud za iste prevode našao da su adekvatni, rekla je Trkulja.

DŽevdet Ajaz je pravo iz ekstradicionog pritvora u Šapcu, bez ikakve zvanične odluke, prebačen u prihvatilište za strance. Uprkos odluci da bi trebalo da boravi u azilantskom centru u Banji Koviljači.

– On je tamo smešten na osnovu dopisa predsednika Višeg Suda u Šapcu, taj dopis, rečeno mi je da je interni akt i to ni meni kao njegovom braniocu, ni njemu nikada nije uručeno, rekla je Trkulja.

Ona kaže da je niko nije obavestio ni da je ministarka pravde Nela Kuburović donela odluku o njegovom izručenju, iako je Komitet protiv torture Ujedinjenih nacija tražio drugačije.

“Napomenuli bismo da je Komitet, preko svog Presedavajućeg, odlučio da od Države potpisice traži da se uzdrži od vraćanja gospodina Ajaza u Tursku”, navodi se u saopštenju.

Ta odluka je doneta jer su ispunjeni svi preduslovi za ekstradiciju, navode u Ministarstvu pravde.

“Viši sud u Šapcu je 1. decembra ove godine utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje, dok je rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu od 14. decembra odbijena izjavljena žalba, čime je rešenje Višeg suda postalo pravnosnažno. Ekstradicija je dozvoljena pre nego što je dopis UN stigao”, dodaje se.

Međutim, na dokumentu je naznačen datum koji pokazuje da je dopis Komiteta stigao tri dana pre odbijanja žalbe. U Beogradskom centru za ljudska prava navode da do sada nijedna evropska zemlja nije odbila da postupi po odluci Komiteta. Izručenje Ajaza u Tursku bio bi presedan koji bi otvorio pitanje odgovornosti Srbije pred Ujedinjenim Nacijama.

U Iračkom Kurdistanu došlo je do krvavih unutrašnjih nemira koji prete da uruše sistem i sam opstanak pokrajine koja je prre samo par meseci pobedonosno proglasila nezavisnost, nakon nelegalnog referenduma.

Izvor: N1

Comments

comments