Politika

“Izjava Malog o Srbiji u TOP 10 ekonomija GLUPOST i čista demagogija”

Izjava Siniše Malog kako je Srbija u top 10 ekonomija u Evropi je glupost, odnosno čista demagogija, od jednog ministra tako nešto ne bih očekivao, ipak mora da pogleda neke brojke, čak i ne treba da pogleda jer je sve očigledno, izjavio je Radiju Slobodna Evropa (RSE) Jože Mencinger, profesor Ekonomskog instituta iz Ljubljane.

Mencinger je prokomentarisao nedavnu izjavu ministra finasija Srbije Siniše Malog da je “Srbija po stopi rasta među top deset ekonomija Evrope”.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ PRIPREMA TEREN ZA PRIZNANJE KOSOVA

Kao osnovnu argumentaciju za svoju ocenu profesor Mencinger navodi poređenje Slovenije, koja je članica Evropske unije, i Srbije.

“Društveni proizvod Srbije je manji od društvenog proizvoda Slovenije. Srpski BDP prošle godine je bio oko 42 milijarde, a slovenački 45 milijardi. Srbija ima sedam miliona stanovnika, a Slovenija dva miliona. Ne znam šta bih više dodao”, naveo je Mencinger (na slici ispod).

Tradicionalni Blumbergov Indeks bede nedavno je, u aprilu, Srbiju svrstao na neslavno 10. mesto među 62 rangirane zemlje. Parametri za ovu “listu bede” su stopa nezaposlenosti i inflacija koje daju sliku života prosečnog stanovnika neke zemlje.

Po stopi rasta više se ne poredimo i ne takmičimo sa zemljama u regionu, već sa zemljama u Evropi, rekao je Mali.

“Od negativnog rasta BDP, mi smo sada došli do toga da je 2018. naša ekonomija rasla po stopi od 4,3 odsto, što je među top deset ekonomija Evrope. Po stopi rasta više se ne poredimo i ne takmičimo sa zemljama u regionu, već sa zemljama u Evropi”, rekao je Mali na ekonomskom predavanju omladini vladajuće Srpske napredne stranke.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) SNS BOTOVI NASRNULI NA PREDSEDNIKA OPŠTINE STARI GRAD!

Rast Srbije u poslednjih desetak godina nije bio loš jer je nominalno povećan za 15 odsto, kaže Mencinger, ali dodaje da kratkoročni rezultati ne daju pravu sliku.

“Treba neko vreme brzog rasta, deset do dvadeset godina, da se tu nešto popravi. Dok više decenija treba da se dostigne bruto domaći proizvod po glavi stanovnika Slovenije ili Evropske unije. I Slovenija zaostaje za Evropskom unijom, naravno, ali ne mnogo”, zaključuje Mencinger.

Kako ukazuju ekonomisti, pokazatelji realne jačine ekonomije su i životni standard, uticaj investicija, dohodak po glavi stanovnika. Po zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, nezaposlenost u Srbiji krajem 2018. bila je 12,9 odsto, a stopa inflacije 2,8 odsto. Prosečna plata u februaru 2019, saopštio je Zavod za statistiku, bila je 52.426 dinara (444 evra).

Ministarstvo finansija nije odgovorilo na pitanja Radija Slpbodna Evropa kojih još devet zemalja, zajedno sa Srbijom, čini deset ekonomski najjačih država Evrope i kako je izveden zaključak da je Srbija najnaprednija u regionu, ističe radio.

PROČITAJTE JOŠ: OBRADOVIĆ: JEDINO NAM PREOSTAJE ULICA

(izvor: N1)

Comments

comments