Društvo

“Sretao sam robijaše, ali SNS-ovi predsednici opština izgledaju gore od njih”!

U internoj sondaži javnog mnjenja koju je jedna od agencija pod kontrolom aktuelne vlasti uradila početkom jeseni prošle godine (naravno ne za publikovanje) ispostavilo se da građani naprednjacima više zameraju na očajnoj kadrovskoj politici nego na neispunjenim obećanjima njihovog predsednika ili njegovoj lošoj politici u vezi sa Kosovom i Metohijom. To je, između ostalog, kako se može načuti iz vrha SNS-a, bio razlog što krajem prošle godine nije bilo vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora.

I zaista, kad čovek pogleda tu neverovatnu galeriju likova koji su se samo zahvaljujući partijskoj pripadnosti domogli funkcija, ostaje gorak ukus zbog neukosti i nedoučenosti, primitivizma, neznanja, nekompetencije i nesposobnosti tih ljudi. Ništa manje gorak ukus od onog koji je okovao Srbiju nakon jednog od neispunjenih predizbornih obećanja koje je dao Aleksandar Vučić: „Obećavamo građanima da će, kada dođemo na vlast, u preduzećima i u upravnim odborima raditi nestranački kadrovi, ali i mnogi koji pripadaju ostalim strankama.“ (avgust 2011)

Pre neki dan, zanimljiv tvit postavio je poznati filmski reditelj Srđan Dragojević: „Obilazim zatvor u Makedoniji, jedna od lokacija za snimanje novog filma. Pitomci izgledaju kao SNS-ovi predsednici opština. S razlikom da se ovi smeškaju, ljubazni… Dobar den.“

Jasno, nije Dragojević u ovom osvrtu mislio samo na fizionomije SNS kadrova jer, istinu govoreći, ima, pre svega među naprednjakinjama, vrlo naočitih žena, gde je naočitost očigledno bila važniji faktor za njihove funkcije od sposobnosti. Ono što se čak i u površnoj analizi može konstatovati, sva ta naprednjačka bulumenta oskudeva s prethodnim radnim iskustvom i sa biografijama s kojima ni u nagradnoj igri ne bi mogli da se domognu mesta na koja su postavljeni.

PROČITAJTE JOŠ: SLUČAJ ZATROVANE VODE I CVETKOVIĆEV NESTANAK: SNS-OV NAČIN DA SE UGUŠE PROTESTI ZBOG GORIVA I POLICIJSKE BRUTALNOSTI?!

Otuda je mnogo jasnija njihova jagma za diplomama i stručnim zvanjima. Kad već nemaju potvrdu svojih prethodnih radnih sposobnosti i rezultata, bar da ne oskudevaju u formalno potvrđenom obrazovanju. I to je očito u većini njihovih biografija, od direktora lokalnih komunalnih preduzeća i gradonačelnika do ministara. Kako drukčije objasniti „doktorske“ afere ministra policije Stefanovića i novog ministra finansija Malog, pa tek vratolomni školski uspon bivšeg Tabakovićkinog vozača, ministra za socijalu Đorđevića?

Aerodrum bez vazduplohova

Kad je sve to lako moguće u vrhu vlasti, onda ne čudi što je na lokalu neverovatan kadrovski cirkus, gde tužno smenjuje komično, a komično prelazi u tragično. Pre izvesnog vremena gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je na ulici pretukao Nikolu Kovinića jer ga je ovaj na društvenim mrežama prozvao da je budžetski novac izvlačio u stranačke svrhe („Blic“, 5. april)! Taj Terzić je postao predmet sprdnje kad je, nudeći državi aerodrome u Lađevcima, a da bi kontrirao Nišlijama i tako se dodvorio partijskom šefu, ovu vazdušnu luku nazvao „aerodrum“. Samo je falio, od blamaže davno sklonjeni, Babić da na Lađevce sleti svojim „vazduplohovom“!
Ipak, osim što je polupismen, Terzić je kao gradonačelnik sebi dozvolio i javno nasilje, i to u prisustvu svoje supruge i još jedne osobe. Tako je verbalni obračun sa društvenih mreža, koji je počeo objavljivanjem spiska osoba koje su donirale predsedničku kampanju SNS-a, sa kojima je gradonačelnik potpisao ugovor o delu, prerastao u fizičko nasilje na ulicama Kraljeva.

Zanimljiva je lokalna priča iz Vrbasa koju je obelodanio Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), o čoveku koji je potvrdio policiji da je kupovao glasove za SNS na lokalnim izborima u Vrbasu. Reč je o jednom grupovođi sezonskih radnika, koji je svoje učešće u primanju i uzimanju mita u vezi sa glasanjem morao da objasni i policiji. Na taj način policija je počela da postupa po krivičnoj prijavi protiv NN lica za kupovinu glasova na lokalnim izborima u Vrbasu, koju je pre godinu dana podnela Grupa građana „Dosta je bilo“. Nakon potvrde da je, u dogovoru s poverenicima SNS-a, radnike umesto na njivu razvozio na biračka mesta, te da su za glasanje za „naprednjake“ dobili dnevnicu od 1.000 dinara, na razgovor u policijsku stanicu pozvano je i nekoliko desetina radnika koji su svoj glas prodali za jednu „crvenu“, navodi VOICE.

PROČITAJTE JOŠ: DNO SRPSKOG SUDSTVA: “VUČIĆ JE IZNAD ZAKONA”!

„U policiji su mi rekli da mogu da provere da li govorim istinu i na poligrafu, pa sam odgovarao šta su me pitali. Rekao sam da su sa mnom kontaktirali neki ljudi iz SNS-a i rekli da za glas daju 1.000 dinara. Ja sam to preneo radnicima: ko bude glasao za SNS, dobiće dnevnicu bez rada. Nisu svi pristali, ali oni koji jesu – dobili su novac. Nije mi jasno kako je to korupcija kad nije bilo nikakvog primoravanja. Ko je hteo – glasao je i dobio novac“, rekao je vredni grupovođa za VOICE. Dodao je da ni policiji nije mogao da kaže imena onih sa kojima je dogovorio plaćeno glasanje, ali zna da je „dnevnice za glas“ delio „neki Stefan“. „Koliko znam, on nije iz Vrbasa, već iz Novog Sada. Meni se predstavio da je iz SNS-a. Samo sam sa njim komunicirao i on je nakon glasanja davao novac. Ne znam kako se preziva“, ispričao je taj grupovođa, koji je posredovao u kupoprodaji pedesetak glasova. „Sada ću možda ja ispasti jedini krivac, a znam mnoge koji su to radili. I za SNS i za SPS“, rekao je taj čovek i dodao da ga niko nije pripremio za mogućnost da će biti pozvan na razgovor u policiju. Inače, konstatovano je da šifrovani listići za SNS prelaze 5,5 odsto od ukupnog broja izašlih ili više od 13 odsto od broja glasova koje je SNS osvojio. Opštinski odbor SNS-a u Vrbasu raspušten je početkom 2017. godine i rukovođenje lokalnim odborom i predstojećim izborima preuzela su dva pokrajinska funkcionera: član Izvršnog odbora SNS-a Damir Zobenica i stranački koordinator za Južnobački okrug Srđan Kružević.

Darko Bulatović, gradonačelnik Niša, postao je poznat široj javnosti nakon masovnog otpora Nišlija nameri da im država oduzme Aerodrom „Konstantin Veliki“. Zbog nezakonitog trošenja novca građana Državna revizorska institucija podnela je svojevremeno prijavu protiv Bulatovića, a sud ga je kaznio novčano. Gradonačelnik Niša je prekršajno kažnjen najmanje 34 puta, uglavnom kao odgovorno lice „Jugoistoka“, ali i zbog nesavesnog trošenja novca građana dok je upravljao niškom opštinom Crveni krst. Bulatović nerado plaća novčane kazne, te su u nekoliko slučajeva one bile preinačene u kazne zatvora koje nikada nije odslužio. Prema evidenciji neplaćenih kazni, dugovao je još oko 70.000 dinara (nema podataka da li je taj dug u međuvremenu namirio).

Kao vršilac dužnosti upravnika Centralnog zatvora Vojske Bulatović je otišao u invalidsku penziju 2005. godine. Uz invalidsku penziju prima i platu iz budžeta jer je nastavio da radi u javnoj službi. „SNS je moja ljubav“, rekao je Bulatović „Južnim vestima“ nakon što je podneo ostavke na stranačke funkcije 2015. i pošto se u javnosti spekulisalo da napušta SNS. Rođen je u Podgorici, gde danas stanuje njegov brat Branko. Brat gradonačelnika Niša donirao je 1.700 evra tokom izborne kampanje 2013. godine Filipu Vujanoviću, kandidatu iz redova stranke Mila Đukanovića.

Kako je Mesko ispao smešan

Ništa manje pitoreskni naprednjački kadar jeste i Goran Cvetanović. „Kembridž, Hensings, Hentenberi, Oksford…“, nabrajao je jednom prilikom gradonačelnik Leskovca Cvetanović prestižne koledže na kojima se, kako tvrdi, školovao. Ipak, o tome nema zvaničnih podataka, a u njegovoj biografiji piše da je doktorirao 2016. godine na Medicinskom fakultetu u Nišu. Karijeru je gradio, kako je često u javnosti govorio, baveći se privredom, ističući kako bi, da nije ulazio u politiku, bio najuspešniji privrednik u Leskovcu. Cvetanovića Leskovčani znaju pod nadimkom Mesko. Nakon pisanja medija o sumnji da je njegovu kuću gradilo javno preduzeće, Cvetanović je napao novinare govoreći da se „zna ko ih plaća“. Cvetanovićevo dvorište proglašeno je najlepšim na konkursu koji je 2017. organizovao Gradski centar za ekonomiku domaćinstva. „Moja porodica važi za neki ‘mačo men’“, izjavio je jednom bez povoda Cvetanović i ispao smešan!

Da u lokalnim odborima naprednjaka vladaju haos, nesposobnost, korupcija i diletantizam, nisu mogli da sakriju ni u samom SNS-u, pa su odlučili da objavljivanjem namere da će potegnuti internu stranačku metlu pošalju dve poruke: svojima, da više neće tolerisati njihovu nesposbnost, koruptivnot i glupost (ne bi li otvorili i prostor za one nenamirene koji čekaju funkciju, ali i da bi povećali poslušnost i odanost), ali i poruku za birače – kako u SNS-u nemaju milosti prema svojima.

Da li će ova najava bez velikog pomaka u praksi moći da umiri sve veće nezadovoljstvo po gradovima Srbije koje je spontano i time opasnije po naprednjačku vlast? Trenutno, najorganizovaniji su građani Niša, Požege, Kraljeva i Požarevca. U tim protestima nema visoke politike, razlozi i povodi su lokalne prirode, raznorodni su, pa ni sam Vučić nije u stanju da ih „polije“ pričama prepunim opštih fraza. Otuda ni do danas nije smeo da se pojavi među ljutim Nišlijama, već ih je samo obasuo neprimerenim uvredama i time pokazao koliko je nervozan i nemoćan.

Zadatak da malo zavede red među osionim i nesposobnim kadrovima na lokalu dobio je Darko Glišić, predsednik IO SNS-a, koji je najavio čistku među lokalnim naprednjačkim šerifima i koji je detaljnu analizu stanja počeo još početkom aprila. „Čistka u SNS-u se polako privodi kraju. Lokalnim funkcionerima koji imaju loše rezultate je odzvonilo“, rekao je nedavno Glišić za „Alo!“.

Navodno je prethodnih meseci analiziran rad na lokalu, pojedini funkcioneri već su izbačeni iz SNS-a, drugima je data preporuka da odstupe sa javnih funkcija, a oni koji nisu dobro radili ne mogu se kriti iza stranke.

Sa stranačkih funkcija već su smenjeni Predrag Belić, predsednik opštine Alibunar, Radisav Čučulanović iz Kladova, Zoran Jozić, predsednik opštine Blace, Perica Videkanjić, predsednik opštine Kula, a s čela Merošine smenjena je Sanja Stajić, koja je izbačena iz SNS-a. Napetost i nervoza unutar SNS-a zbog smena i isključenja traju nedeljama, ali su pod embargom informacije o imenima. Zanimljivo je da smenjeni lokalni funkcioneri svoju smenu i izbacivanje iz stranke prikazuju kao napuštanje SNS-a. „Neki ljudi su već zamenjeni, a nekoliko njih je isključeno iz stranke. Moram da napomenem da ogroman broj naših ljudi radi odlično u svojim samoupravama i da su ti rezultati vidljivi na svakom koraku“, bio je primoran da naglasi Glišić da loš glas ne bi dobio karakter epidemije. Glišić je, u maniru svog predsednika, morao još da naglasi: „Bitno je da građani znaju da je naš lokalni funkcioner sa najslabijim rezultatima bolji od svih iz opozicije koji su trenutno na vlasti u nekoliko opština.“ Rečenica koja samo govori o razmerama lošeg stanja unutar SNS-a.

PROČITAJTE JOŠ: PUPS ŽARI I PALI: DIREKTORA “POŠTI SRBIJE” UDOMILA U INSTITUCIJAMA I MUŽA I BRATA!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments