Društvo

Šta sve (ne) možete sa obaveznom DINA karticom?

Kada smo svih ovih godina tražili od države „duradi nešto“ sigurno nismo očekivali da nam pokloni platne kartice!

Ako spadaš među one privilegovane koji imaju tekući račun u banci, pa ti još i ležu neke pare na njega ponekad, onda čestitamo na osvojenom džekpotu u lutriji života u Srbiji. I dužnost nam je da te obavestimo da se od nedavno time kvalifikuješ za obaveznu Dina karticu!

“Šta bre?”, pitaš ti, opravdano, jer “Dina kartica” zvuči kao neka lokalna bankarska verzija Adibas papuča. Verujemo da je ta zvučna sličnost s daleko poznatijom Diners karticom namerna koliko i genijalna – iako nije baš bila utemeljena u realnosti onomad kada je Dina kartica uvedena, tamo daleke 2003. Stari dobri Mlađo Dinkić, prvi guverner NBS posle plejade guvernera NBJ ju je tada progurao kao “nacionalnu platnu karticu” – što je pre svega značilo da njome može da se plaća samo u Srbiji i da NBS tako može direktnije da kontroliše transakcije.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) PRST U OKO SNS-U: POSLANICA OPOZICIJE VADI POSLANIČKE KARTICE NAPREDNJAKA KOJI NE SEDE NA SEDNICAMA!

Iako je u međuvremenu Dina porasla i sad njome može da se plaća čak i u inostranstvu, da bi dosegla svoj puni potencijal, morala je da dočeka neku vlast od koje će nas biti bar malo sramota koliko joj dobro ide. U ovom slučaju oličenu u Jorgovanki Tabaković, pod čijom je gubernatorskom palicom Dina postala obavezna osnovna kartica koju će sve banke morati da ti izdaju uz tekući račun ili pri obnovi istekle kartice. Ovaj potez, kako navode u NBS, značiće da će više trgovaca da omogući bezgotovinsko plaćanje jer im je sa Dinom jeftinije da ga uvedu, pa će da se smanji siva ekonomija i procvetaće hiljadu cvetova.

Ali šta to tačno znači za obične građane? Da li nam Dina kartica olakšava ili komplikuje život? Da li nekako pomažemo nacionalnom interesu ako koristimo baš taj specifičan komad plastike da platimo bensedin i pivo? U potrazi za odgovorima analizirali smo upotrebnu vrednost obavezne nacionalne karticom kroz sve situacije u kojima bismo želeli da je koristimo. I (spojler alert) zaključak je otprilike da je Dina prema drugim karticama taman tu negde kao Adibas prema Adidasu.

Plaćanje u radnji na ćošku, apoteci, pekari

Glavni adut NBS za nametanje Dine je u tome što je jeftinije uvesti terminal za Dina kartice, ne plaća se tolika provizija na transakciju kao kod Visa, MasterCard ili American Expressa. Shodno tome, moglo bi se očekivati da uskoro u sve više malih dućana ili trgovina vidimo terminale za plaćanje državnom karticom pa da najzad i mi možemo kao civilizovani Šved s plastikom čak i na trafiku. Jedino što kod nas uskoro neće biti malih dućana, samo beskrajna distopija Lidlova i Tehnomanija, na vodi.

Konačna presuda: +/-

Plaćanje onlajn

Može, ali samo dok je onlajn prodavac u Srbiji. Zanimljivo i da tehnološki tu e-commerce uslugu u Srbiji jedino omogućava Banka Intesa, koja je nudi malim i srednjim biznisima uz razne pogodnosti – barem sudeći prema ovom saopštenju koje je izdala kancelarija Guvernera NBS, a s kojim bi PR-ovi Intese opušteno mogli da izađu pred upravni odbor da traže povišicu… da su ga napisali.

Konačna presuda: –

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) KAKVI KRETENI ŽIVE U OVOM DRUŠTVU: POSLANIK ĐUKA BIZON IZVREĐAO POLA SRBIJE!

Plaćanje van domovine

NBS ima ugovor za plaćanje u inostranstvu sa američkim kartičnim sistemom Discover, koji je četvrti na svetu, iza svih onih drugih za koje si čuo. Discover je, inače, između ostalog i vlasnik Dinersa, tako da je Dinkićev gambit s imenom ispao proročki, iako i dalje ne možemo da prihvatimo da mu je to bio plan od samog početka. Vredi dodati i da NBS ima potpisano pismo o namerama s kineskim kartičnim sistemom Union Pay koji je inače u talu sa Discoverom i koji, kao i mnoge druge kineske kompanije, uleće snažno na evropsko tržište. Kada se sve sabere, nema tu još uvek ni približno toliko terminala kao kod Vise ili MasterCarda, tako da je za sve vas nesirotinju što planirate da idete u pab hoping po Dablinu ili šoping u Temišvar i dalje bolje da lepo podnesete taj zahtev za MasterCard ili Visu.

Konačna presuda: –

Plaćanje depozita

Obična debitna Dina ne može da se koristi za depozite u inostranstvu, tako da ne računaj na nju za taj rentabajk u Amsterdamu ili rentakar na Krfu. Dobro, možda Spiros da bratu Srbinu na keš, ali opet ni tu Dina ne pomaže.

Konačna presuda: –

Plaćanje računa

Vlasnici Dina kartica mogu da plate osnovne komunalije preko mobilnog telefona, što je dosta škrbavo u odnosu na to šta nude same banke preko svojih platformi za elektronsko bankarstvo, ali ajde, ima nešto.

Konačna presuda: +/ –

Državni interes

Država nas je naterala da uzmemo Dina karticu, ali nije baš sigurna šta sada dalje da radi kada je svi imamo. A mogla bi da se lepo ugleda na Kinu, gde državni organi iskusno koriste činjenicu da je bezgotovinsko plaćanje prihvaćeno do te mere da prosjaku na ulici možeš da platiš preko mobilnog, pa prave svoju blokčejn valutu i uvezuje kamere širom zemlje sa sistemom društvenog kredita. Daleko smo mi od Kine u tom smislu, i Dina će do daljnjeg ostati tek bleda kopija kineskog originala.

Konačna presuda: –

“Jednakost” zagarantovana Ustavom

Dina kartica je definitivno korak bliže specifičnom socijalizmu s likom Ivice Dačića, u kojem smo svi jednaki – svi sa istim obaveznim platnim karticama, svi sa tekućim računima koji su prazni već oko 10. u mesecu.

Konačna presuda: +

PROČITAJTE JOŠ: VULINE, GDE JE 6,6 MILIONA EVRA NAMENJENIH ZA VOJSKU?!

(izvor: vice.com)

Comments

comments