DruštvoEditor PicksIzbor Urednika

Šta znači Vučićeva poruka za “Gardijan” – spreman je da potpiše nezavisnost Kosova

Predsednik Srpske Napredne Stranke, Aleksandar Vučić, izjavio je za poznati list “Gardijan” da je spreman i da “prihvati” nezavisnost Kosova.

“Spremni smo da razgovaramo o svakom pojedinačnom pitanju, spremni smo da razmotrimo svaki pojedinačni predlog koji bi značio kompromisno rešenje”, rekao je Vučić za Gardijan i dodao da je to pod uslovom da se Srbiji ponudi nešto zauzvrat.

List spekuliše da će Vučić “prihvatiti nezavisnost samo ako Srbija dobije nešto konkretno zauzvrat”.

Ovo je zaista prvi put da jedan srpski lider otvoreno prizna da je spreman da potpiše nezavisnost Kosova i Metohije.

Postavlja se pitanje samo, šta je to što traži zauzvrat? Šta je uopšte to što Srbija može da traži zauzvrat?

Poznavajući Aleksandra Vučića, a nažalost poznajemo ga veoma dobro, po svemu sudeći to neće biti ništa preterano bitno za nas. Bitno za njega možda, ali za Srbiju svakako ne.

Jer da pričamo iskreno, šta uopšte mogu da nam daju? Neku razmenu teritorije – sigurno ne. Ulazak u Evropsku Uniju – apsolutno ni to, “stotine milijardi dolara” – ne mogu ni to. Možda jaču kontrolu srpskih opština, naše sudstvo i zakone – pa to smo i imali pre Vučićevog dolaska na vlast i “briselskog sporazuma”.

Hajde da se ne lažemo, Vučića Kosovo ne zanima, bitno mu je samo za rejting. Baš zato, umesto da o ovako važnom političkom pitanju pokuša da dođe do koncenzusa, da se konsultuje sa bilo kim iz države Srbije, on maže oči nepostojećim “unutrašnjim dijalogom” i koristi ga da se obračuna sa svojim političkim protivnicima.

Da i po pitanju Kosova i Metohije on se ponašao kao predsednik SNS-a, a ne kao predsednik Srbije.

Najjači dokaz jesu njegove izjave u domaćim “medijima”, gde umesto da realno predstavi situaciju na Kosmetu, on optužuje Jankovića, Đilasa i Jeremića da su predali Kosovo.

Ne gospodine predsedniče Srpske Napredne Stranke, nisu oni predali Kosmet. Gradonačelnik Beograda, zaštitnik građana i ministar spoljnih poslova (bivše funkcije troje navedenih ljudi) nisu nikada ni mogli da predaju Kosmet. Nije ga predala ni Demokratska Stranka, kada ste preuzeli vlast u državi mi smo imali ako ništa drugo kontrolu na severu i Kosovo nije imalo stolicu u Ujedinjenim Nacijama. Šta ćete svojim naslednicima ostaviti, znate samo vi.

Sve u svemu manite se partijske promocije po ovom pitanju, ono što mi sigurno znamo jeste da pravno-obavezujući sporazum dolazi, potpis se sprema, kakav će biti ne znamo, ali poučeni prethodnim iskustvom nimalo povoljan za Srbiju.

Comments

comments