Društvo

Stamatović: Nećemo odustati od kampa

Kamp je poslužio aktuelnom režimu za obračun sa mnom, jer je Čajetina jedna od retkih opozicionih opština

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, koja je podržala održavanje takozvanog Omladinsko-patriotskog kampa na Zlatiboru koji je policija zabranila, saopštio je da organizatori „neće odustati od njegovog održavanja i da se nada da će taj kamp postati tradicionalan“.

– Nije to nikakav militantni i teroristički kamp, kako su ga prikazivali prorežimski analitičari tvrdeći da se deca u njemu obučavaju za neke terorističke akcije. To je kamp u kome su se deca učila preživljavaju u prirodi, odbrani, patriotizmu i rodoljublju, a novinari su na licu mesta imali priliku da se u to uvere – saopštio je novinarima Stamatović, nakon što je policija zabranila kamp u četvrtak oko 22 časa, dva dana pred njegov zvaničan završetak.

– Zbog tih optužbi, nećemo odustati od kampa, nego ćemo se truditi da on preraste u tradiciju, kako bi deca mogla da uče ono što ne mogu da nauče kroz redovno školovanje, a prvenstveno kako da zaštite sebe, svoju porodicu i da razvijaju svest o svojoj državi – poručio je Stamatović.

I Stamatović i Željko Vukelić, predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, istakli su da je kamp „bio na vreme prijavljen policiji, koja je dala saglasnost za njegovo održavanje, te da je opština Čajetina podržala kamp, jer je organizovan u skladu sa zakonima i ustavom Srbije“.

– Lokalna samouprava je pomogla u spravama koje su im bile potrebne, u hrani i smeštaju i mi ćemo to i dalje raditi, bez obzira koliko nas optuživali. Znamo da radimo ispravu stvar i da decu vaspitavano onako kako treba i kako je popularno svuda u svetu. Ako ovakvi kampovi postoje u Rusiji i u svim razvijenim zemljama – Francuskoj, Nemačkoj, Škotskoj, Irskoj i drugde, u čemu je problem Aleksandra Vučića sa ovim kampom – zapitao se Stamatović.

On je ocenio da je kamp poslužio aktuelnom režimu za obračun sa njim, pošto je Čajetina jedna od retkih opozicionih opština, a Stamatović je i predsednik Inicijativnog odbora opozicione Zdrave Srbije.

– Nisam znao da treba da se traži dozvola od Aleksandra Vučića za sve što se radi u Srbiji. On i njegova vlast mogu da rasprodaju nacionalne interese i da zloupotrebljavaju građane Srbije, a u kampu, što ste mogli da snimite, nije bilo nikakvih aktivnosti koje su usmerene protiv bilo koga. To je bio humanitarni kamp u kome su deca učila odbranu i zaštitu, patriotske i tradicionalne vrednosti i izgleda da se to ne sviđa aktuelnoj vlasti, koja rasprodaje državne interese i forsira rijaliti programe na Hepiju i Pinku – rekao je novinarima Stamatović.

Na primedbu da nije primereno to što su se deca obučavala vojnim veštinama u uniformama, koristeći plastične i aluminijumske replike vatrenog oružja, i na dilemu o tome da li taj kamp može učiti decu pravim vrednostima, Stamatović je uzvratio:

– To jeste pravi način da se deca uče pravim vrednostima. Učesnici kampa su nosili uniforme koje su im dali njihovi roditelji. U čemu je problem da deca obuku uniformu države Srbije? Koliko danas na ulicama Srbije ima uniformisanih civila koja mogu da kupe uniformu u bilo kojoj kineskoj radnji. Nije to militarizacija dece. Jesmo li pozivali decu da napadnu bilo koga ili su se ona dobrovoljno prijavila i, uz saglasnost roditelja, učila da se brane – upitao je Stamatović.

Na opasku da bi takvu vrstu obuke trebalo da organizuju državne institucije, u čijoj nadležnosti je odbrana zemlje, a da bi izviđači i slične organizacije decu trebalo da uče snalaženju u prirodi, Stamatović je rekao da deca u školama više ne uče odbranu i zaštitu.

– Mi smo preteča onoga što je nekada bilo, ali ga više nema. I izviđači i slične organizacije imaju uniforme i u čemu je problem što su deca nosila uniforme, koje, kao i plastične puške, možete da kupite u svakoj kineskoj prodavnici – istakao je rekao Stamatović, a potom poručio:

„Kada ova sposobna vlast tvrdi da se radi o „terorističkom kampu“, zašto su ga zatvorili samo dan pred završetak? Ili su nesposobni i za ostavke, jer nisu bili spremni da deluju preventivno na okupljanje dece, ili su ovo najpre dopustili, a potom iskoristili za politički obračun?“

Uniforme u rijalitiju, država ne reaguje

Navodeći da se „zvanične uniforme koriste za kamp „velikog šefa“ Mitrovića, Stamatović je saopštio da se „ne grade bolnice i škole, ali se gradi rijaliti grad u sklopu Pinka, vredan 18 miliona evra“, te da su „uniforme koje nisu u upotrebi, a koje su koristila deca u kampu na Zlatiboru, uznemirile Vučića, Čedu i Krstića. – Nakon nekoliko dana kampa, učesnici rijalitija na TV Pinku su „mobilisani“, obučeni u uniforme Vojske Srbije i „u pripravnosti“, kao zadatak koji im je dat u okviru boravka. Takav „performans“ je na najgori mogući način prikazao obeležja institucija – naveo je Stamatović i dodao da država u tom slučaju nije reagovala.

(Izvor: Danas.rs)

Comments

comments