Politika

Stefanović pretio radnicima Pošte da će ih “vući za uši”?!

Sindikat PTT Srbije zatražio je da se utvrdi da li je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pretio radnicima Pošte Srbije na sastanku na kojem je postignut dogovor o prekidu štrajka dela zaposlenih u tom javnom preduzeću.

PROČITAJTE JOŠ: KOLIKO MAGNETNIH REZONANCI SMO DO SADA MOGLI DA KUPIMO? ZLATIBOR LONČAR I RTS TELETON

„Nakon sastanka predstavnika dela radnika sa Stefanovićem oni su na zboru izneli tvrdnju da je ministar izjavio da će predstavnike reprezentativnih sindikata ‘bukvalno dovući za uši da potpišu Aneks kolektivnog ugovora’, što smatramo potpuno neverovatnim, da političar tog formata, koji obavlja jednu od najodgovornijih funkcija u državi, daje takve izjave“, naveo je Sindikat PTT Srbije.

Navedeno je da je snimak sa tvrdnjama radnika koji su prisustvovali pregovorima sa Stefanovićem 31. aprila dostupan na društvenim mrežama.

Kako je ukazao Sindikat PTT Srbije, „dovlačenje za uši“ bilo koga u Srbiji je protivzakonito.

„Način na koji ‘pregovarači’ zamišljaju da se zaključuju važni ugovori u samom osnovu je pogrešan, jer stavljanje u izgled nasilja i pretnji ugovornim stranama, učinili bi sam Kolektivni ugovor nezakonitim“, naveo je sindikat poštanskih radnika.

PROČITAJTE JOŠ: UPRKOS REŽIMSKIM NAJAVAMA HAOSA OPOZICIJA PRIPREMA VELIKI PROTEST 13. APRILA

Najavljeno je da će se od ministra policije tražiti da se izjasni o navodima „pregovarača“ iz Pošte i „pretnjama upotrebom sile prema legitimnim predstavnicima zaposlenih“.

„Ako je izjava ‘pregovarača’ neistina, neophodno je da se u što kraćem roku demantuju laži kojima se poziva na nasilje. Tenzije u našem preduzeću, ali i u čitavom društvu, već su dovoljno velike i prete da eskaliraju, pa bi takvo obraćanje bilo neophodno“, smatra Sindikat PTT-a.

Istaknuto je da „sloboda sindikalnog udruživanja i delovanja mora biti zagarantovana svima i da radnici Pošte imaju pravo da budu informisani o svim dešavanjima, da znaju istinu ko i šta radi i pregovara u njihovo ime, pa da onda na osnovu svoje slobodne volje i bez ikakvih pritisaka sami odluče hoće li biti i u kom sindikatu“.

„Hajka, mržnja i nasilje koje se sa političke scene prenose medju radnike, nisu prihvatljivi i to mora biti zaustavljeno. Sindikat PTT Srbije, bez obzira na pretnje i pritiske kojima smo izloženi, neće odustati od svog osnovnog zahteva i dogovora koji smo već imali na stolu kao predlog – da se odmah povećaju osnovne zarade, od čega se tako lako odustalo. Mi od toga nećemo odustati bez obzira ko i u čije ime preti“, naveo je sindikat.

PROČITAJTE JOŠ: SA STUDENTIMA NA PROTEST

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments