Društvo

Stiže “kosovski paket” iz SAD – šta će sadržati?

Sjedinjene Američke Države (SAD) pripremile su specijalni „kosovski paket“, koji će u narednim nedeljama biti predstavljen najpre predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, saznaju Večernje novosti.
Foto: FreeImages/Ranjithd

Kako pišu Večernje novosti, „u narednim nedeljama se očekuje odgovor Srbije na ovaj dokument koji predviđa šira izvršna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština i omogućava Srbiji, ako bi pristala, ulazak u EU“

Pozivajući se na „odlično obaveštene izvore“ list navodi da se ovaj dokument sa izraženom geopolitičkom notom, direktno odnosi na status Kosova i Metohije i „u mnogome može da odredi dalji strateški pravac Srbije“.

Radni „kosovski tekst“, kako ga nazivaju Novosti, mogao bi da bude predstavljen Srbiji već u utorak,13. marta, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnih državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, sadrži nekoliko ključnih tačaka:

Večernje novosti navode da ovaj dokument predviđa da Zajednica srpskih opština dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture.

Zajednica bi tesno institucionalno bila povezana s potredsednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

Ako srpska strana pristane na ovaj paket, Srbiji bi bio omogućen ulazak u Evropsku uniju, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni.

Večernje novosti se pozivaju na neimenovane sagovornike iz diplomatskih krugova koji ocenjuju da su se SAD odlučile na ovaj korak zbog nezadovoljstva inertnošću Brisela.

List ističe odgovornost predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji bi trebalo da se izjasni o predlogu SAD, konstatujući da su „pred Srbijom i Vučićem velika iskušenja“.

(Izvor: danas.rs)

Comments

comments