DruštvoIzbor UrednikaZabava

Stiže najkontroverzniji film godine: “Matilda” je podelila Rusiju

Kontroverzno ostvarenje slavnog reditelja Alekseja Učitelja biće prikazano u okviru druge po redu revije filmova „Sinemafest“, koju će svečano otvoriti glavna glumica iz filma Mihalina Oljšanska. Premijera je zakazana za 2. novembar u Centru “Sava”.

U sumrak carske Rusije rodila se jedna od ljubavi koje menjaju svet. Primabalerina „Boljšoj teatra“ Matilda Kšesinska i poslednji ruski car Nikolaj Aleksandrovič, u vrtlogu strasti, umetnosti i zabranjene ljubavi stvorili su legendu koja prevazilazi sve granice vremena i prostora.

Izbor srca uvek je ispravan, ali sme li se njime voditi i vladar imperije na kolenima. Da li je moguća ljubav plemića plave krvi i obične plesačice?

Matilda je kontroverzna istorijska saga, zasnovana na istinitoj priči o naličju ruskog carskog dvora, poslednjim danima najveće moderne svetske imperije, ali i o baletu, stvaranju čuvenog „Boljšoj teatra“ i ljubavi koja nikada ne umire.

Od romana „Doktor Živago“, pisca Borisa Pasternaka, nijedno umetničko delo nije na takav način uzburkalo i podelilo rusku, ali i svetsku javnost.

Mada se premijera potencijalnog ruskog kandidata za nagradu Oskar, u čiju produkciju i glamurozne kostime je uloženo više od 25 miliona evra, očekuje 25. oktobra u Rusiji, medijske najave ovog filmskog projekta, publiku već mesecima drže u stanju neizvesnosti – od Njujork tajmsa preko Bi-Bi-Sija do srpskih medija.

Dok su Amerikanci dvominutni trejler filma, koji je pokupio odlične kritike, okarakterisali kao najavu za bioskopski spektakl kakav ne pamti evropska kinematografija, u Rusiji se zbog njega zatresla politička i kulturna scena.

Tradicionalno nastrojeni kritičari tvrde da se režiser Aleksej Učitelj izruguje ruskoj istoriji, a da su scenaristi falsifikovali činjenice iz života poslednjeg ruskog cara koga je crkva proglasila mučenikom, jer su ga boljševici zverski ubili.

Uprkos kontroverzama, Ministarstvo kulture Rusije je, nakon što su njegovi članovi pogledali film, odobrilo njegovo prikazivanje, a 50 najvećih ruskih režisera dalo je podršku Učitelju.

(izvor: RTS)

Comments

comments