DruštvoPolitika

Štrajkuju i grobari, policija postavila blokade!

Udruženje privatnih pogrebnika Srbije jutros je blokiralo gradsku kapelu Kliničkog centra u Deligradskoj ulici.

Planirana je protestna vožnja do zgrade Vlade i Ministrstva, koji im nisu odgovorili na zahteve, međutim više od desetak policajaca im blokira put i ne dozvoljava da krenu. Takođe je blikirana kolona pogrebnih vozila u Sarajevskoj ulici.

– Sad smo u situaciji da policija neće da nas pusti na protestnu vožnju. Zaranjen je ulaz privatnim pogrebnicima na groblje Orlovača, gde ne dozvoljavaju da se pokojnik sahrani na groblju, rekao je za Danas predsednik Udruženja privatnih pogrebnika Dragan Zdjelar.

Danas saznaje da su namere pogrebnika da se okupljaju svakodnevno dok se njihov problem ne reši, tako što će sa 500 i više vozila koje poseduju blokirati čitav Klinički centar, mada policija tvrdi da će biti sprečeni u tome.

Pogrenicima zabranjeno da krenu u potestnu vožnju jer prema navodima MUP-a nisu prijavili skup.

Prema rečima Dragoljuba Rajić iz Biznis suport netvorka, koji pruža pravnu podršku i podršku u komunikaciji sa institucijana EU u Srbiji, zabrana protestne vožnje je protivustavno ograničavanje prava kretanja, jer je to vožnja a ne skup na jednom mestu. On je dodao da je blokiran deo kolone u Sarajevskoj od strane MUP-a i gradska kapela je takođe u blokadi.

-Tamo je grupa pogrebnika koji su došli iz Vojvodine, Šumadije i južne, zapadne i istočne Srbije, rekao je Rajić.

Iz Udruženja napominju da je sahrana za novo grobno mesto 2011. iznosila 21.000 dinara, a da sada ta cena iznosi 65.000.

Iz Udruženja privatnih pogrebnika navode da im je upravo zabranjeno zakazivanje sahrana na svim ekspoziturama sem Novog grobja.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, pozvao je privatne pogrebnike danas na sastanak. U slučaju da ne dođe do dogovora sa vlastima, iz Udruženja najavljuju radikalizaciju protesta.

Podsećamo da su privatni pogrebnicu krajem decembra prošle godine najvili protest zbog, kako kažu, ucena kojima ih izlažu JKP Pogrebne usluge Beograd i direktor tog preduzeća Dragan Baltovski. Njega je, kažu, i Upravni sud još 2013. godine osudio da je bez ijednog sprovedenog tendera utrošio gotovo 3,5 miliona evra za nabavke robe i usluga, zbog čega je Državna revizorska institucija čitav slučaj predala Tužilaštvu i Sudu.

Udruženje je još krajem prošle godine istaklo da JKP Pogrebne usluge, pored niza zloupotreba, diktira uslove za sahranjivanje na beogradskim grobljima tako što privatnim pogrebnicima koje građani odaberu, sahranu zakazuju za 5, 7, 10 i više dana, a kada ti isti građani pozovu JKP nude zakazivanje sahrana u narednih 48 sati pod uslovom da pogrebnu opremu nabave isključivo kod JKP Pogrebne usluge.

I Drnda je za štrajk

Protestima se pridružilo najpoznatije i najveće pogrebno preduzeće u Požarevcu i u čitavom Braničevskom okrugu „Drnda“. Vlasnik „Drnde“, koje je postalo poznato širom Srbije i Evrope, pošto je na večni počinak u Požarevcu dovezlo bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, Radiša Mihajlović kaže da on i preduzeće na čijem je čelu u potpunosti podržavaju kolege iz Beograda u svim zahtevima jer su 100 odsto u pravu.

– Naravno da podržavamo zahteve naših beogradskih kolega, jer su im zahtevi opravdani. Ne može Javna pogrebna preduzeća da budu privilegovana na štetu nas. Mi ne tražimo ništa ekstra, već samo da radimo pod jednakm uslovima. Nadam se da će štrajk uspeti. Na protest nisam mogao da idem, ali je otišao moj sin i tamo se još nalazi. Biće tamo dok s ne ispune naši zahtevi -kategoričan je vlasnik „Drnde“.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments