Politika

“Strepimo da će Vučić i Tači režirati nove incidente tokom praznika”!

O situaciji na severu Kosova i u enklavama, o medijima u Srbiji i na Kosovu, o albanskom narodu u Tirani i tome gde se verovatno krije Radoičić… Za DW govori Rada Trajković, predsednica NVO „Evropski pokret na Kosovu“.

DW: Gospođo Trajković, Vi ste radili u zdravstvu. Kako to da nema lekova?

Rada Trajković: A ne, ja mislim da se cela klima veštački stvara, da se pravi nezadovoljstvo ovog stanovništva. Paralelno je išlo i ovo hapšenje.

Očekivala se i mnogo snažnija reakcija građana, ali očigledno je da su se Srbi opametili i više ne reaguju tako da se okupljaju ili da prave barikade. Sada je reakcija mnogo mirnija, što znači da ne veruju Vučiću.

Da li sada cveta šverc i kako „Informer“ dolazi do građana?

Pa ne znam, a verujte, ja sam se bila obradovala kad je prestala štampa da nas truje. Kako dolazi? Pa za njih uvek ima prostora. A ja ne znam šta će im ta novina. Šta čitaju tu? Tu – pa to je užas.

PROČITAJTE JOŠ: OVAJ ČOVEK JE DAO 9 ODLIČNIH RAZLOGA ZAŠTO NE TREBAMO DA DAMO NI DINAR RTS-U!

Gde je Radoičić?

Pa ovde je protektorat. Znate, ovde je Kfor, NATO, niz obaveštajnih službi sa svojim sofisticiranim sistemima. Ja mislim da se on nalazi van prostora Kosova i Metohije, negde po centralnoj Srbiji, možda na Kopaoniku. I prati situaciju. On je sada u nadležnosti Vučića. Videćemo kada zvanično Priština zatraži da i Beograd učestvuje u traženju, šta će da se dešava. I koja je u stvari sudbina Radoičića.

S obzirom na to da Radoičić mnogo zna, on je vrlo opasan svedok i za Vučića. Pa ne bi me iznenadilo – i pored ovakve logistike koju mu država daje, a to je neverovatna logistika države pružena Radoičiću – ne bi me iznenadilo s obzirom da svi znamo da je najmanje uključen u organizaciju ubistva Olivera Ivanovića. To je potpuno, potpuno sramno. E sada, videćemo u stvari kako će on završiti.

Da li vam ova situacija izgleda kao obična predstava ili je ovo pravo zaoštravanje?

Pa ja mislim, način po kome je predsednik Vučić pokrenuo zaoštravanje trupa iz Prištine, imao je za cilj, za zadatak, da uplaši Srbe sa severa Kosova, da naprave opšti haos. Te kreću se ovde, te stigli su dovde. Snage koje je Tači organizovao – to je bio impozantan broj, što znači da je bio dogovor.

Vreme je pred praznike, katoličke i pravoslavne. Znači, od 15. decembra do 15. januara, to je opasan period. Tako je bilo i pred situacijom sa jezerom Gazivode. Vreme kada računaju da međunarodni predstavnici imaju svoje odmore. Strahujemo da će nešto organizovati, neki jači nemir, da bi normalno radili na projektu podele. To je ono što me plaši.

Kad smo kod toga šta Vas plaši, kako Vam izgleda, da li se Srbi plaše getoizacije?

Ne znam. Srbi su željni iskrene informacije. Vi imate medije koji dolaze iz Beograda i koji su otrovni. Taj jedan „Danas“ koji dolazi… Ja ne znam da li sever uopšte uzima „Danas“. Kod nas dole u enklavama stižu četiri komada, trče da ga uzmu oni koji ga čitaju. I to je to. Velika je propaganda, mediji su potpuno pod kontrolom. Sve je u službi stvaranja panike kod stanovništva i to je opasno.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) POGLEDAJTE FILM KOJI RAZOTKRIVA MUTNE RADNJE U OSNIVANJU SNS-A!

Kakva je Vaša ocena situacije u Prištini? Deluje kao da su svi oduševljeni merama Vlade?

I oni imaju svoje medije, koji imaju zadatak da nešto popularišu. Neki da, neki ne. Ja mislim da su jako tužni. Vidim obične građane, vidim sirotinju koja uglavnom kupuje mnogo hleba, koja hrani porodicu prvenstveno hlebom, jer druge namirnice jedva da može da priušti. Oni kupuju i po sedam-osam komada, za njih je poskupljenje zaista veliki udar, a zna se da hleb ulazi iz Srbije.

Ja očekujem da će Ramuš Haradinaj vrlo brzo suspendovati tu odluku na dobrobit svih stanovnika i da će to privesti normali – otprilike u trenutku kada tema podele ne bude više tema.

PROČITAJTE JOŠ: VLADA SRBIJE PREVARILA MAJKE!

(izvor: dw.com)

Comments

comments