Društvo

BRAVO: glumci koji su osvojili nagrade na Aleksinačnom festivalu uplatiće sav novac u fond Sergeja Trifunovića

Pozorišni festival u Aleksincu završio se dan ranije jer su glumice predstave Kraljice odbile da dođu u gradić na jugu i odigraju predstavu. Žiri je proglasio najbolje, ali je naveo da je “politički voluntarizam i komesarska osionost” bacila senku i ugrozila budućnost festivala. Ekipa Jami distrikta, nagrađena za režiju i glumu, novčani deo uplatiće u fondaciju Sergeja Trifunovića, zabranjenog ove godine u Aleksincu.

PROČITAJTE JOŠ: OVAJ ČOVEK JE DAO 9 ODLIČNIH RAZLOGA ZAŠTO NE TREBA DA DAMO NI DINAR RTS-U!

Neslavan početak, pa neslavan kraj ovogodišnjeg pozorišnog festivala u Aleksincu. Počeo je izbacivanjem predstave sa Sergejem Trifunovićem, a završio se otvorenim bojkotom. Ekipa predstave Kraljice navela je da ne dolazi u Aleksinac, pa je festival zatvoren sinoć.

Nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju, najbolji tekst i najbolju glumicu pripale su ekipi Jami distrikta, koja je i najbolja predstava po oceni publike.

Kokan Mladenović, režiser Jami distrikta, koji se pobunio protiv politikanstva u organizaciji festivala, još jednom je pokazao bunt i solidarnost sa Trifunovićem.

Zahvaljujemo na nagradama. Bitka tek počinje. Nakon što nam bude uplaćen, novčani deo nagrade biće prosleđen fondaciji Podrži život Sergeja Trifunovića… S.F.S.N. – poručio je preko društvenih mreža Mladenović.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) POGLEDAJTE FILM O MUTNIM RADNJAMA TOKOM OSNIVANJA SNS-A!

Nagradu “Olga Ivanović” za najbolju glumicu festivala ravnopravno su podelile tri glumice Jami distrikta – Isidora Simijonović, Vanja Nenadić i Nini Nešković.

Za najboljeg glumca proglašen je niški glumac Aleksandar Marinković, za ulogu u predstavi U čije ime.

Žiri o zabrani: Malopalanačko udvorištvo i politikantsvo najgore vrste

I pored svega što se dešavalo oko festivala, žiri navodi da je odlučio da odradi svoj posao, jer se – “aleksinački festival brani u Aleksincu, a sloboda se osvaja na sceni, a ne iza kulisa”.

Odluka da se 2 dana uoči festivala, a nakon što je njegov repertoar odavno utvrđen i usvojen, iz selekcije izostavi predstava “Utopljena duša“ Beogradskog dramskog pozorišta, a zbog navodnog sukoba interesa između oca selektora i sina glumca, odraz je, po mišljenju žirija, neznanja, političkog voluntarizma i komesarske osionosti.

Jedna nepromišljena, nedovoljno utemeljena i neprincipijelna odluka, bacila je veliku senku na 7. festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu i dovela njegovu budućnost u pitanje. Ničim izazvana, osim malopalanačkim udvorištvom i politikantstvom najgore sorte – saopštava žiri.

Slobodan Savić, Goran Ibrajter i predsednik žirija Milivoje Mlađenović jednoglasno su doneli odluke i potpisali protestne reči.

Podsetimo, organizacija aleksinačkog festivala ove godine pretvorila se u svojevrsni “teatar apsurda”, posle otkazivanja mesecima najavljivane predstave Utopljena duša Beogradskog dramskog pozorišta, u kojoj glumi Sergej Trifunović.

Publika je vraćala karte, umetnici nagrade, javnost je negodovala, a prve festivalske večeri se niko od glumaca BDP nije pojavio na sceni, osim upravnika tog pozorišta Slobodana Ćustića, koji je glumio sam sa niškim amaterskim glumcem.

PROČITAJTE JOŠ: VLADA SRBIJE PREVARILA MAJKE!

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments