Društvo

Sud potvrdio: “obrada kredita” nezakonita, građani mogu da traže novac nazad sa sve kamatom!

Vrhovni kasacioni sud je novom odlukom potvrdio da je nedozvoljena naplate troškova obrade kredita, saopštilo je danas udruženje bankarskih klijenata u Srbiji „Efektiva“.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) SVI SMO MI VUČIĆ: NOVI NAPREDNI IDIOTIZAM OD KOGA NAM SE POVRAĆA!

„Banke su konačno izgubile višegodišnju bitku u dokazivanju osnovanosti naplate troškove obrade kredita, jer je Vrhovni sud potvrdio svoj stav da banka ovaj trošak može da naplati samo ako je on realan i samo ako je korisnik o njemu prethodno jasno i nedvosmisleno informisan, tako da ni na koji način ne bude doveden u zabludu o kojim troškovima je reč“, navedeno je u saopštenju.

„Ekektiva“ je ukazala da su banke morale da u ponudi pre zaključenja ugovora o kreditu navedu šta čini troškove obrade kredita, a ne samo da to naplate u procentualnom iznosu.

Banke su, kako je navedeno u saopštenju, „korisnike kredita dovodile u neravnopravan položaj, naplaćujući veće troškove za obradu kredita večeg iznosa, što je u svom stavu potvrdila i Narodna banka Srbije“.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) EVO DOKAZA DA JE PODIZANJE BORBENE GOTOVOSTI BILA ČISTA FARSA!

Po oceni „Efektive“ banke u Srbiji su u poslednjih petnaestak godina po osnovu naplate troškova obrade kredita od svojih korisnika naplatile nekoliko desetina miliona evra.

„Građani sada u pranicama mogu da poražuju povraćaj tog noivca, sa zateznom kamatom. Zastarelosti za ove sporove nema, jer je po stavu Vrhovnog kasacionog suda (na slici iznad) ova odredba ništava, a ništavost ugovorne odredbe ne zastareva“, navela je „Efektiva“.

PROČITAJTE JOŠ: PROGON SE NASTAVLJA: LAŽNA NAPREDNJAČKA NVO PODNELA TUŽBU PROTIV SERGEJA!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments