Društvo

Sudija IZBACIO DOKAZE, pa oslobodio šefa Dačićevog kabineta!

Sudija Danko Laušević, predsednik veća koje je danas oslobodilo Branka Lazarevića, rekao je da optužbe protiv njega nisu bile potkrepljene dokazima. Isti sudija je prethodno iz ovog postupka izbacio ključne dokaze – prisluškivane razgovore za koje tužilaštvo tvrdi da otkrivaju da je Lazarević kriminalcima saopštavao šta preduzima policija. Danas je oslobođen i Boris Gara, policajac koji je na sudu priznao da je Lazareviću preneo poverljive detalje iz prisluškivanja.

Osim Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića kome se sudilo za odavanje službene tajne saradnicima Darka Šarića, danas su oslobođeni i policajac Boris Gara, kome se stavljalo na teret da je šefu kabineta dostavljao podatke, kao i Šarićevi saradnici Rodoljub Radulović (ispod) i Radovan Štrbac.

Obrazlažući presudu, sudija Danko Laušević rekao je da tužilaštvo nije uspelo da dokaže navode iz optužnice.

Sudija je naveo da je optužnica kontradiktorna pošto u njoj piše je Lazarević bio član organizovane kriminalne grupe, a zatim i da su ga Šarićevi saradnici podstrekavali na odavanje službene tajne.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO): KAKO DA NATERATE GRADSKE SLUŽBE DA ZATRPAJU RUPU U VAŠOJ ULICI? SAMO NAPIŠITE PORED “SNS RUPA” I PROBLEM ĆE BRZO BITI REŠEN!

„Ne može se vršiti podstrekavanje među članovima organizovane kriminalne grupe jer ona podrazumeva da svaki član ima svoju ulogu i unapred određene zadatke. Ako su Radulović i Štrbac podstrekavali Lazarevića, onda to znači da on nije bio član grupe“, objasnio je Laušević.

Sudija je rekao da nije dokazano da je Lazarević imao poverljive podatke o istragama, osim onih što mu je saopštio policajac Boris Gara.

Gara, koji je radio u policijskom odeljenju koje se bavilo prisluškivanjem i praćenjem, priznao je na sudu da je od policajaca koji su prisluškivali članove grupe saznao da su kriminalci spominjali Lazarevića i da je smatrao svojom dužnošću da ga o tome obavesti.

On se sa Lazarevićem sastao van službenih prostorija, u kafiću „Portobelo“ nadomak Slavije, gde mu je saopštio ove poverljive podatke. Gara nije obavestio svog tadašnjeg šefa, načelnika kriminalsitičke policije Rodoljuba Milovića o ovom sastanku.

Za sudiju, međutim, ovo nije bilo dovoljno da se Gara proglasi krivim.

„Nema dokaza da su njegove radnje dovele do štete za službu. U tom vremenskom periodu nije moguće utvrditi da su članovi grupe promenili način komunikacije. Kod Gare možda ima povreda radne obaveze, ali to ovaj sud nije razmatrao“, rekao je Laušević.

Sudija nije poverovao ni iskazima svedoka. Biznismen Mile Jerković ispričao je da mu je Šarićev advokat Štrbac uplašen rekao da pazi pošto ih policija sluša, kao i da je mu je to saopštio Lazarević.

Sudija je u obrazloženju naveo da svedok Mile Jerković nije imao neposredna saznanja da je Lazarević odavao podatke, već je to saznao od Štrpca.

„Štrbac je u svojoj odbrani na sudu objasnio da je Jerkovića podržavao u zabludi da podaci stižu od Lazarevića i da ništa od toga nije tačno“, zaključio je sudija.

Sudija je rekao da ni drugi svedok, bivši član Šarićeve narko grupe Draško Vuković, nije doprineo rasvetljavanju slučaja.

PROČITAJTE JOŠ: TUČA NA STAROJ PLANINI: OBEZBEĐENJE NAPALO MEŠTANE, JEDAN STANOVNIK RAKITE ZAVRŠIO U BOLNICI!

On je podsetio i na izbačene dokaze – snimke prisluškivanih razgovora između Lazarevića i Radulovića za koje je tužilaštvo tvrdilo da dokazuju da je Lazarević kriminalcima saopštavao šta preduzima policija.

Kako je Laušević utvrdio snimci su bili nezakoniti dokaz pošto se, prema njegovom mišljenju, tužilac nije na vreme izjasnio o tome da li ih koristiti kao dokaz i u kom postupku.

Tužilac tvrdi da se izjasnio – čim je istraga Šarićevog kartela završena krajem 2009.

Takođe, razgovori nastali u ovoj istrazi, korišćeni su u druga dva suđenja Šarićevom kartelu, za šverc droge i pranje novca i u tim postupcima ih sud nije doveo u pitanje.

Odluku o izbacivanju prisluškivanih razgovora u slučaju Lazarević, međutim, potvrdio je i Apelacioni sud.

Ovi razgovori su sada “zapečaćeni” i javnost možda nikad neće saznati o čemu su pripadnici narko kartela razgovarali sa Lazarevićem, Ivicom Dačićem i drugim ljudima iz MUP-a.

Tužilac Saša Ivanić je u sudnici najavio žalbu na današnju presudu.

Isti sudija presudio u aferi „kofer“

Sudija Laušević je, inače, presedavao i veću koje je pre 2010. godine oslobodio Dačićeve saradnike u postupku poznatom kao „afera kofer“.

PROČITAJTE JOŠ: “ZALAGAĆU SE DA VUČIĆ IMA FER SUĐENJE”

(izvor: krik.rs)

Comments

comments