Društvo

Svaka čast južnjacima: sutra u BG stiže veliki broj građana sa juga Srbije!

Dok jedan od lidera niškog Saveza za Srbiju Miodrag Stanković nakon sutrašnjeg velikog protesta opozicije u Beogradu očekuje ostavku Aleksandra Vučića, ostali lideri SzS sa juga Srbije umereniji su u očekivanjima, ali se slažu da je to početak promena koje će “za par meseci dati rezultate”. Svi ističu da putuju u sopstvenoj režiji, privatnim automobilima, vozovima i redovnim autobuskim linijama jer su, kažu, naprasno “svi prevoznici toga dana zauzeti”.

Prvi čovek niškog DS i jedan od lidera SzS od protesta ima velika očekivanja – ostavka predsednika Aleksandra Vučića. Smatra da je to realno, jer je, kaže, Vučić uplašen pošto se približio kraj njegovog režima. Pored toga, očekuje i “oslobođenje” medija.

Mi očekujemo da se ispune naši zahtevi. Najpre da Vučić podnese ostavku. Očekujemo i da se oslobode mediji. Videćemo šta će se dogoditi sutra. U svakom slučaju, ovo je definitivno početak kraja režima Aleksandra Vučića – kaže Miodrag Stanković.

Lider niških demokrata veruje da će 13. aprila srpska prestonica biti puna Nišlija koji su protiv aktuelnog režima. Iz Niša će, dodaje, neki krenuti automobilima, neki redovnim autobuskim linijama, a neki vozom. “Randevu” je ispred zdanja Narodne Skupštine, a građani će ih, kaže, prepoznati po baneru “1 od 5 miliona – Niš” koji će niški demonstranti razvući.

PROČITAJTE JOŠ: NASILNICI: NAPREDNJACI UPALI U SKUPŠTINE PARAĆINA I ŠAPCA!

Jedna grupa nas koji idemo kolima, ići će u koloni. Sa ostalima, naravno oni koji žele da budu sa nama u grupi, sastaćemo se ispred Skupštine. Neki idu međugradskim autobusima, a neki su hteli da idu vozom. Mada, niko nije mogao da mi garantuje da te linije neće biti otkazane – kaže Stanković.

Kakav god bio ishod velikih beogradskih demonstracija, Stanković kaže da će protest u Nišu biti održan narednog petka, 19. aprila. Tada će se, kaže, rezimirati utisci sa protesta u Beogradu.

Piroćanci rezultate očekuju za par meseci

Za razliku od niškog kolege, predstavnik Saveza za Srbiju iz Pirota Dimitrije Vidanović umereniji je u očekivanjima od velikog beogradskog protesta. On ne očekuje da će sutrašnji protesti dovesti do promena, ali se nada da će sve više protesta i pritisaka za par meseci doneti rezultate.

Tada će vlast morati da razgovara sa opozicijom. Nije bilo nikakvih pritisaka, ne očekujemo nikakve probleme, mislimo da svako može svoju političku volju da iskaže i šetnjom i govorom. Dok nas vlast ne uveri u suprotno, verujemo da će protesti biti mirni – smatra Vidanović.

Organizovanog odlaska na protest iz Pirotskog okruga neće biti, ali prema Vidanovićevim rečima, mnogi Piroćanci će se u privatnoj režiji od ranog jutra uputiti ka prestonici.

Imamo najave iz Babušnice i Dimitrovgrada da će građani ići za Beograd. Iz Pirota će ići učesnici protesta, ali i mnogi drugi koji se nisu pojavljivali na protestima u Pirotu – kaže Vidanović.

Privatnim preduzetnicima u Pirotu je, po njegovim saznanjima, sugerisano da ne voze građane na protest, tako da će se u Beograd ići privatnim automobilima jer nisu hteli da prave probleme auto-prevoznicima.

Prokupčani očekuju i promene na lokalu

Da Vučić podnese ostavku, da skup protekne bez nasilja, ali i da se promene nakon velikog beogradskog protesta prenesu i na lokal, očekivanja su Slaviše Momčilovića, prvog čoveka prokupačkog DS-a.

Nakon njegovog pada, počeće da se ruši i kula od karata na lokalu, gde njegovi poslušnici pokušavaju da kopiraju svog lidera, uzurpirajući kompletan sistem – kaže Momčilović.

I Topličani će sutra put Beograda krenuti u privatnoj režiji, automobilima i kombijima, jer su, prema tvrdnji Momčilovića, svi autobuski prevoznici toga dana “zauzeti” i nisu imali slobodne autobuse za iznajmljivanje. Ipak, kaže, to neće sprečiti veliki broj građana koji su se najavili prethodnih dana krenu za prestonicu.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): TRIBINA MARINIKE TEPIĆ NA GRANICI INCIDENTA!

I pored svih pritisaka koji se vrše na učesnike protesta prethodnih dana, pretnje prevoznicima koji imaju autobuse da nam ih ne iznajmljuju ni po kojoj ceni, građani su odlučni da oslobode državu koju je uzurpirao jedan čovek – Aleksandar Vučić – kaže Momčilović.

Iako je potvrdio da opozicija ima plan kako će građani stići do Beograda, Momčilović nije želeo da otkrije detalje puta.

Sve je dogovoreno, nadamo se da će službe koje plaća narod biti na strani građana i da nećemo imati problema, jer nama nije u interesu nasilje. Za to je zadužena druga strana koja uz sebe okuplja kriminalce – dodaje Momčilović.

Iako nije mogao da potvrdi koliko će građana poći sutra za Beograd, kaže da je zadovoljan odzivom i interesovanjem, te da očekuje da Topličani, kao i uvek kada je trebalo, kako kaže, “stanu na branik odbrane države, ovoga puta od Aleksandra Vučića”.

Podsetimo, kulminacija četvoromesečnih protesta “1 od 5 miliona” zakazana je za 13. april u Beogradu, a opozicionari iz Niša, Pirota, Vranja i Leskovca kažu da u subotu idu za Beograd, ali u privatnoj režiji, jer niko od auto-prevoznika zasad nije pristao da ih za novac organizovano preveze.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): “OD SUTRA NEMA POVLAČENJA, IDEMO DO KRAJA”

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments