Politika

Svetsko prvenstvo – novi Vučićev izgovor zašto ne govori o statusa Kosova!

Aleksandar Vučić planirao je da se u subotu, 16. juna, obrati javnosti putem RTS-a i obelodani ponudu koju je Beograd dobio od Zapada u vezi sa Kosovom, ali je to odloženo zbog slučaja nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

Prema rečima naših sagovornika, Vučić nije odustao od namere da uskoro javno govori o rešavanju kosovskog pitanja, ali bi aktuelno Svetsko prvenstvo u fudbalu moglo da ponovo odloži sprovođenje takvog plana u delo.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO): VUČIĆEV SIN U RUSIJI NAVIJA U DRUŠTVU OSUĐENIH KRIMINALACA!

„Još nije odlučeno da li će predsednik govoriti o Kosovu tokom Svetskog prvenstva ili nakon završetka takmičenja jer se stiče utisak da niko ne želi da sluša o Kosovu za vreme Mundijala“, objašnjavaju izvori. Kako nezvanično saznajemo, još nije utvrđen ni datum novog sastanka Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u Briselu (mada se pominje 24. jun), pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini. Navedeni susret trebalo bi da se održi do kraja ovog meseca.

Pojedini predstavnici diplomatskih krugova navode da će Vučić javnosti u Srbiji saopštiti da je situacija u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja „teška“, uz isticanje da „Beograd trenutno nije spreman da daje bilo kakve nove ustupke Prištini, budući da Priština nije sprovela u delo prethodno dogovorene obaveze, uključujući formiranje zajednice srpskih opština“.

„Srpske vlasti, takođe, imaju zamerke na račun EU koja je posrednik u Briselskom dijalogu. Dominira stav da EU nije dovoljno jaka da pritisne kosovsku stranu da ispuni ono što je dogovoreno“, tvrde izvori.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆ JE UNIŠTIO SRBIJU”: EVO KAKO JE O ALEKSANDRU NEKADA GOVORIO NJEGOV DANAŠNJI OBOŽAVALAC!

Podsetimo, prema našim saznanjima, Beograd neće pristati na ponudu Zapada da se pitanje Kosova reši pristankom da Priština dobije članstvo u UN, po ugledu na model dve Nemačke, već srpske vlasti žele da dobiju bolju ponudu od zapadnih sila, koja bi, moguće je, uključivala podelu Kosova tako da Beogradu pripadne sever i manastiri, ali takva opcija nije po volji zvaničnom Berlinu. U tom kontekstu, sagovornici našeg lista ističu da „nije slučajno što i pojedini predstavnici nevladinog sektora u Srbiji u poslednje vreme učestalo pominju podelu Kosova kao moguće rešenje“.

S druge strane, Redžep Hoti (na slici iznad), zamenik predsednika Demokratske partije Kosova, čiji lider je predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, izjavio je juče da „podela Kosova nije na dnevnom redu, ali kada bi se to desilo, podrazumevalo bi da Kosovu pripadne Sandžak i deo juga Srbije“. „Podela nije na dnevnom redu. Naprotiv, odvajanje se ne može dogoditi bez pripajanja Kosovu dela Sandžaka, koji pripada Srbiji, i dela Sandžaka u Crnoj Gori. Ne može se dogoditi podela Kosova bez uzimanja doline Preševa. Ne može biti odvajanja Vojvodine od Srbije. Kao što vidite, postoje neki mali aspekti koji komplikuju podelu Kosova“, rekao je Hoti, preneo je portal Radio KiM. Prema Hotijevom mišljenju, „Srbija podelu Kosova smatra stvarnom opcijom kako bi se sprečilo stvaranje velike Albanije“.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): ŠTA JE SVE SNS KRITIKOVAO DOK JE BIO OPOZICIJA, A ŠTA DANAS RADI POTPUNO ISTO KAO PRETHODNA VLAST?!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments