Politika

Tačijeva izjava znači “pripremu terena”, dogovor sa Vučićem nije daleko!

Poruku kosovskog predsednika Hašima Tačija da „Zapad ne može da ubedi Srbiju da prizna Kosovo“ predstavnici diplomatskih krugova i pojedini opozicioni političari iz Beograda i Prištine za Danas tumače kao jasan znak da bi Tači bio više „nego zadovoljan i sporazumom koji ne bi značio eksplicitno priznanje Kosova od strane Beograda, već bi omogućio Prištini da dobije članstvo u UN“, uprkos njegovoj ranijoj retorici da finalni dogovor nije moguć ako se „Srbija i Kosovo uzajamno ne priznaju“.

Prema rečima naših sagovornika, moguće je da Tači najnovijim tvrdnjama priprema teren za dogovor sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kako nezvanično navode diplomate, i dalje postoje očekivanja da će „zemlje kvinte“ – SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija, „imati odlučujuću ulogu u definisanju konačnog statusa Kosova“, kao i da će Zapad „dati dovoljno vremena Beogradu i Prištini da budući sporazum primenjen u praksi“.

PROČITAJTE JOŠ: SRAMOTA: VLADA SRBIJE NEMA NAMERU DA OBELEŽI 100 GODINA OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA!

Beljzim Kamberi, član predsedništva Socijaldemokratske stranke Kosova, ocenjuje za Danas da je Tačijeva najnovija izjava „data u funkciji legitimisanja njegove ideje za dogovor sa Beogradom u vezi sa korekcijom granice“.

– Isti onaj (Tači) koji je do juče tvrdio da nije najvažnije za suverenitet Kosova da Srbija ne prizna Kosovo, danas legitimizuje stav Srbije o nepriznavanju Kosova u ime „realpolitike“, samo da bi „gurao“ svoju ideju za dogovor sa Vučićem, smatra Kamberi.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije i bivši šef Beograda za pregovore s Prištinom, kaže za Danas da je Tačijeva izjava tačna, „jer niko ne može naterati Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i dobro je da političari u Prištini to počinju da razumeju“.

– Ipak, Zapad i ne mora mnogo da tera bilo koga, kad je naš režim sam spreman na to u određenom obliku, a sve u sklopu najnovije kvazikonstantinovićevske i pomodarske devize: „seci, kradi, laži, gazi, samo da nije palanački“, poručuje Stefanović.

Kosovski predsednik je u autorskom tekstu koji je prekjuče objavljen na njegovom sajtu ocenio i da je priznanje Kosova od strane Srbije postalo glavna prepreka na evroatlantskom putu Kosova. „Neko može reći da Srbija treba da prizna Kosovo bez uslova i unutar ovih granica. I ja želim isto. Ali, da li mislite da ćemo mi ubediti Srbiju da uradi tako nešto ubrzo? Nažalost, ne. A EU i naši jaki saveznici: SAD, Nemačka, Engleska, Francuska, Italija i mnoge druge zemlje, da li mislite da će one ubediti Srbiju da prizna Kosovo? Ponovo je odgovor ne“. Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine se može postići samo ukoliko obe strane naprave kompromis.

PROČITAJTE JOŠ: VLAST MORA DA PONIŠTI TENDER ZA PKB, BEOGRAĐANI GUBE 341 MILION EVRA!

Hašim Tači je, takođe, ponovio gledište da je rešenje korekcija granica sa Srbijom. „Realnost je tvrdoglavija od naših argumenata. Kosovo, da bi postalo članica EU i NATO, treba da radi na tome da u što kraćem vremenskom periodu okonča razgovore sa Srbijom, potpisujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa… Argumentovao sam da eventualni sporazum o mirnoj korekciji granice sa Srbijom, Kosovu obezbeđuje priznanje od strane Srbije i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe našoj zemlji. Očekivao sam racionalne protivargumente, ali do danas sam samo čuo puno buke i u najgorem slučaju čak i mržnju. Kosovo je veoma mala zemlja da bi proizvodila ovoliko puno mržnje, koja deli naše društvo… Vreme ratova i konflikata između Kosova i Srbije, prema mom ubeđenju je prošlo. Ali, završetak ove epohe se može konstatovati samo kada postignemo konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije“, napisao je Tači, preneo je Radio KiM na svom portalu.

PROČITAJTE JOŠ: OPROBANI RECEPT ALEKSANDRA VUČIĆA: PREKO BOLESNE DECE DO CILJA

(izvor: danas.rs)

Comments

comments