Politika

Tadić: Nudili su mi rešenje za Kosovo koje nisam smeo da prihvatim

Izvor: N1

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da pitanje Kosova mora da se reši, ali i da je njemu “stavljeno rešenje na sto” koje, svojevremeno, nije mogao da prihvati, te da je trenutni predsednik Aleksandar Vučić u mnogo boljoj poziciji.

Tadić je za premijera Kosova Aljiba Kurtija rekao da je čovek velike političke energije i izvesnog političkog fanatizma, ali sa malo državnog iskustva, što u ovom trenutku, navodi Tadić, karakteriše ovu situaciju.

“To je karakteristika, koja usporava proces razgovora o nekakvom budućem rešenju, što odgovara Vučiću u tom smislu da ima kraću pauzu, ili nešto malo dužu pauzu u rešavanju tog problema i na njega pritisak ne ide ovog trenutka, već više ide na prištinsku stranu”, ocenio je Tadić.

On je podsetio da je u njegovom mandatu bio pokušaj nametanja rešenja, što on nije prihvatio, “pogotovo sa strategijom da neću da dozvolim da izgubimo u miru, ono što nismo izgubili u ratu”.

Tu mislim na sever Kosova i nešto od čega Srbija nikad ne sme da odustane, a to je borba za očuvanje identiteta u vezi sa našim istorijskim manastirima, zaštiti imovine i prava Srba koji žive južno od reke Ibar, napomenuo je nekadašnji šef države.

Za Tadića nema dileme – pitanje Kosova mora da se reši jer, u suprotnom, Srbija neće moći da zbilja primeni neophodne reforme i obezbedi jednu stabilnost u dužem vremenskom intervalu i razvoj koji je potreban građanima.

“Pitanje Kosova mora da se reši, po mom dubokom uverenju, na način da ne traumatizuje Srbiju. Mi imamo vrlo loše primere nacija koje su bile traumatizovane međunarodnim rešenjima njihovih teritorijalnih problema, posle ratova”, rekao je Tadić, a kao primer naveo Trijanonski sporazum kada je u pitanju Mađarska.

Comments

comments