DruštvoPolitika

Tadić prilazi DS-u?

Signature of Stabilisation and Association Agreement with Serbia by Olli Rehn, Member of the EC in charge of Enlargement, and Bozidar Djelic, Serbian Deputy Prime Minister, in presence of Boris Tadic, President of Serbia : Boris Tadic

* Nezvanično se pak može čuti da je većina članova Predsedništva SDS za to da se na izbore ide u koaliciji sa demokratama, dok se Tadić i dalje koleba

Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića blizu je odluke da na predstojeće beogradske izbore izađe na zajedničkoj listi sa DS i Novom strankom. Ta informacija već neko vreme kruži među pripadnicima opozicije, ali za nju još uvek nema zvanične potvrde iz SDS.

Tadić blizu odluke da se prikloni DS

Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Marko Đurišić, funkcioner SDS-a, na pitanje da li je tačna ta vest, za Danas kaže da još nema odluke. Na pitanje kada će biti doneta i od čega ona zavisi, on odgovara da odluka zavisi od članova stranačkog Predsedništva. On još ne zna kada će se Predsedništvo o tome izjašnjavati i odlučivati. Nezvanično se pak može čuti da je većina članova Predsedništva SDS za to da se na izbore ide u koaliciji sa demokratama, dok se Tadić i dalje koleba. Prema rečima naših sagovornika, postoji mogućnost da će se Tadić izjasniti do 15. januara, ali, kako dodaju, ne treba isključiti mogućnost da se to ne dogodi.

Ni u DS nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju mogući dogovor, već nam je rečeno da se i dalje vode razgovori. Prošle nedelje iz DS su stizale poruke da je dogovor sa SDS blizu. U međuvremenu demokrate su se dogovorile sa Novom strankom Zorana Živkovića. Živković i Tadić već duže vreme nisu u dobrim odnosima. Tadić je nakon napuštanja DS u januaru 2014. govorio da u stranci u kojoj ima mesta za politiku Zorana Živković, Srbijanke Turajlić i Vesne Pešić nema mesta za njega. S druge strane Živković je govorio da je Tadić marioneta Aleksandra Vučića.

Ukoliko bi se SDS odlučila na koaliciju sa DS, to bi bio prvi zajednički nastup ove dve stranke na važnim izborima, kakvi su beogradski, od 2014. kada je Tadić napustio stranku koju je vodio od 2004. do 2012. Demokrate su Tadiću dugo zamerale što je izašao iz partije pred parlamentarne izbore 2014. na kojima je DS osvojila nešto malo više od šest odsto. Lista sa Tadićem na čelu osvojila tada je 5,7 odsto glasova. Na naredne republičke izbore Tadić izlazi u koaliciji sa LDP i LSV i ta lista osvaja 5,2 odsto.

S obzirom na to da SDS nema veliki glasački potencijal, samostalni prelazak cenzusa je trenutno nezamisliv te će se Tadić sasvim sigurno odlučiti za zajednički izlazak na izbore. Kako sada stvari stoje, bliži je odluci da se prikloni koloni oko DS, zbog socijaldemokratske orijentacije, a ne koaliciji koju oko sebe okuplja Dragan Đilas, budući kandidat za gradonačelnika Beograda.

DS i Nova su se dogovorile da predsednik DS Dragan Šutanovac bude kandidat za gradonačelnika Beograda, a da Vesna Rakić Vodinelić, predsednica Političkog saveta Nove, bude nosilac liste.

(Izvor: Danas.rs)

Comments

comments