Politika

Tepić prozvala Ljajića: Prikrivate osobu i firmu preko koje je izvezeno srpsko oružje u Jermeniju!

Opoziciona poslanica u odlazećem sazivu Skupštine Marinika Tepić pozvala je danas vlasti u Srbiji da ne guraju pod tepih aferu u vezi sa izvozom srpskog oružja u Jermeniju, ocenjujući da je time ugrožena nacionalna bezbednost.

Tepić je na konferenciji za novinare rekla da je izjava ministra trgovine, Rasima Ljajića, da ne može da kaže koja privatna kompanija je dobila dozvolu za izvoz naoružanja u Jermeniju, “neverovatna, jer je Ljajić dozvolu potpisao u ime države, a ne svoje privatno ime”.

“Ono što se dogodilo ne sme da se gurne pod tepih, jer su ugroženi bezbednost države, građana i nacionalna bezbednost, a zarad privatne ćari Ljajića, njegovog državnog sekretara Stevana Nikčevića i (predsednika Srbije Aleksandar) Vučića, i njihovog omiljenog trgovca oružjem Slobodana Tešića”, rekla je Tepić na konferenciji za novinare.

Tepić je naglasila i da je uputila pismo Ministarstvu trgovine, sa pitanjima na koja traži hitan odgovor, a kojim traži od Ljajića i Nikčevića da, kako je rekla, prestanu da prikrivaju osobu i firmu preko koje je izvezeno srpsko oružje u Jermeniju.

Tepić je rekla da je tražila od Ljajićevog ministarstva da, između ostalog, odgovori kojim je sve privatnim trgovcima dalo dozvolu za izvoz oružja u Jermeniju od 2017. godine, kao i kojim firmama u vlasništvu Slobodana Tešića, ili povezanih sa njim, je od 2017. do danas data dozvola za izvoz oružja u tu zemlju.

Tepić je takođe tražila i odgovor na pitanje za koju vrstu oružja je data dozvola, u kojem obimu i u kojoj ukupnoj vrednosti.

“Ovo je minimum na koji ministar mora da odgovori. Jer je potpis stavio u naše ime, u ime države”, naglasila je Tepić.

Ona je takođe tražila od ministra trgovine da pojasni i da li je za sve pomenute dozvole dobio i saglasnost Ministarstva spoljnih poslova ili je o tome odlučivala Vlada Srbije, ocenjujući da ako je odlučivala Vlada to je, kako je upozorila, urađeno tajno.

Tepić je pojasnila da “osnovana i opravdana sumnja pada na omiljenog trgovca oružja Vučića – Tešića” i navela da je Tešić sedeo zajedno sa državnom delegacijom i 2013. godine na pregovorima oko oružja sa Libijom.

Tepić je dovela u pitanje i ko sve ima dozvole za izvoz oružja u Srbiji, navodeći da se broj kompanija od 2012. godine do danas popeo na preko 200.

Vlasti Azerbejdžana su 20. jula iznele optužbe da je Srbija, preko teritorije Gruzije, Jermeniji isporučila minobacače i municiju koji su, kako se tvrdi, korišćeni tokom sukoba koji je 12. jula izbio na azerbejdžansko-jermenskoj granici.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana zbog je pozvalo na razgovor otpravnicu poslova Ambasade Srbije u toj zemlji Danicu Veinović od koje je, prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Khalafa Khalafova, „zatraženo objašnjenje“ i da Srbija istraži ovaj slučaj.

Dan ranije, 19. jula, navode o prodaji oružja Jermeniji preko Gruzije, objavio je internet portal Haqqin.az, koji je označen kao blizak vlastima Azerbejdžana.

 

Izvor: RSE

Comments

comments