DruštvoSvetZabava

Ti meni serdare, ja tebi samuraju: Japanci osnovali svoj fudbalski klub u Crnoj Gori

Nikšićanin Peđa Stevović, fudbalski trener koji više od deceniju radio u Japanu, pokrenuo je 2013. projekat dolaska japanskih igrača u Crnu Goru.

Malo je crnogorskih klubova, u bilo kojem rangu, koji od tada nisu imali barem po jednog igrača iz Japana.

Neki su se proslavili, poput Koheia Kata, koji je igrao za Rudar, a dobio je poziv da igra za reprezentaciju Japana.

Četvorogodišnji projekat dolaska japanskih igrača u Crnu Goru sada je krunisan – Japanci su osnovali Adriju, fudbalski klub u Crnoj Gori.

“Klub će početi takmičenje od Srednje regije, odnosno Treće lige Crne Gore. Trenutno nastupamo pod imenom Kom Eurzox II i zbog toga ne možemo da konkurišemo za plasman u savezni rang, ali već od naredne sezone ćemo se boriti za plasman u Drugu ligu”, kaže Stevović, trener i predsednik kluba.

FK Adrija je dobila rješenje od Ministarstva sporta Crne Gore, a ima i pravnog zastupnika u Japanu. Stevović je na čelu kluba, a svi ostali članovi su Japanci, i žive u Japanu, osim generalnog menadžera Osake Takafumija, koji je već nekokoliko godina u Crnoj Gori.

Na terenu, za Adriju će igrati i japanski i crnogorski fudbaleri.

“Individualnost je nešto što karakteriše crnogorske igrače, disiciplinu i odgovornost imaju japanski fudbaleri. Njihovo zajedništvo može da doprinese velikom poboljšanju, i na individualnom i na kolektivnom planu”, ističe Osako Takafumi.

Da je FK Adrija prava “sprega” Crne Gore i Japana, vidi se po logotipu kluba, koji sa jedne strane odslikava Bokokotorski zaliv, a kada se okrene – poznati japanski vulkan Sakurađima.

“Zašto Adrija? Zato što je jadranska oblast prepoznatljiva po sportu, ne samo fudbalu, a željeli smo da to ime bude zvučno i Japancima”, ističe Stevović.

Boje kluba su plava i crvena.

“Crvena boja simbolizuje borbu i krv, plava je boja jadranskog mora”, kazao je Sudo Hirojuki, koji je dizajnirao grb kluba.

Neki japanski fudbaleri su u međuvremenu dali veliki doprinos u Crnogorskoj ligi, ali i ostvarili punu afirmaciju.

“Kato je igrao za Rudar, pa preko Poljske i Bugarske došao do reprezentacije Japana. Išihara Taku je preko Mladosti stigao do nemačke Bundeslige. Noboru Šimura je igrao u Beranama, Mornaru i Sutjesci, sada je u Spartaku među pet najbolje ocijenjenih igrača srpske lige. Noma je je igrao za Rudar, sada je zapažen u Radničkom iz Niša. Pa Fukui Masato, iz Sutjeske, sada igra u Albaniji… Svima njima je Crnogorska liga mnogo pomogla, bila odskočna daska, ali su i oni svojim kvalitetom i profesionalizmom pomogli klubovima i CFL”, navodi Stevović.

Čelnici FK Adrije prezentirali su i dugoročni, desetogodišnji projekat – prego Druge, Prve lige, do plasmana na evropsku scenu…

Comments

comments