Društvo

Tri godine smo čekali platu od 500 evra, a sad čekamo od 470!

Već nekoliko godina unazad predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje da će prosečna plata do kraja decembra 2018. dostići 500 evra.

Kako se dan „D“ približio, tako su i najave o očekivanom blagostanju počele da splašnjavaju, pa je u poslednjem obraćanju to „svedeno“ na 470 evra. Ekonomisti smatraju da je i to teško ostvarivo. Najveći problem je što predsednik može da računa samo na to da će javni sektor da „povuče“ prosek, jer na visinu zarada u privredi ne može da računa. Činjenica je da su plate u državnoj administraciji premašile taj targetirani prosek od 470 evra, u javnim preduzećima pogotovu i da su u prošloj godini bile za oko 18 odsto veće nego u privredi, a u prvoj polovini ove, razlika je uvećana na 20 odsto. Uz najavljene povišice, jaz bi mogao da raste.

PROČITAJTE JOŠ: PISMO PENZIONERKE VUČIĆU: “VI NAS SISTEMATIČNO UNIŠTAVATE”!

– Znamo čemu služe takva obećanja, ali su ona, realno, teško ostvariva. Moguće je da se kalkuliše sa i inače uvećanim primanjima u decembru, pa da se to prikaže kao rast plata, ali će potom u januaru uslediti pad. Naravno da se veća izdvajanja iz budžeta za zarade pravdaju time da je sada, posle rasta investicija i izvoza, potrebna veća potrošnja kako bi pogurala proizvodnju. Ekonomisti na tu tezu gledaju različito, ali ona ipak ima opravdanja pod uslovom da to prati povećan kvalitet usluga iz javnog sektora – kaže za Danas Jurij Bajec, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

On naglašava da se to u Srbiji nije desilo. Privreda zbog toga sporo napreduje, ali njen tempo prate i zarade u realnom sektoru. I uz pritisak države u Socijalno-ekonomskom savetu, jako se teško progura čak i rast minimalca, pa na kraju imamo neobičnu situaciju da u administraciji i javnim preduzećima plate rastu, a da uprkos povoljnijoj kvalifikacionoj strukturi zaposlenih, kojom se te jače plate često pravdaju, nemamo bolju uslugu.

PROČITAJTE JOŠ: ŠIRI SE KRUG PODRŠKE SERGEJU TRIFUNOVIĆU, GLUMCI REKLI ŠTA MISLE O ZABRANI

Inače, priče o povišicama krenule su gotovo paralelno sa smanjenjem od deset odsto u državnoj administraciji, 2014. zbog konsolidacije budžeta. Nastavljene su periodično, po nekoliko puta u svakoj godini.

– Nadam se da ćemo za dve godine moći da kažemo da je prosečna plata u Srbiji 500 evra – rekao je 2016. Vučić kao tadašnji premijer.

U januaru 2018. prosečna zarada bila je 422 evra.

Usledila su i realnija obećanja, pa je u martu 2017. Vučić očekivao prosečnu zaradu do kraja te godine od 440 evra, ali se ispostavilo da je dostigla tek iznos od 401 evro. Predsednik je nastavio da očekuje, pa je rok pomerio za mart ove godine, ali se ni to nije ostvarilo jer je prosek zaglavio na 418 evra.

– Danas je plata 425, a pre kraja godine biće između 480 i 500 evra – nastavio je neumorni predsednik da prognozira u aprilu ove godine. Zapravo, najavljujući novi rast, sada ne samo zarada nego i penzija, izjavio je da će one biti „veće nego ikada“. Izgleda da je ta formulacija bila uspešna, pa ju je do u reč početkom ovog meseca ponovio ministar finansija Siniša Mali najavljujući novi budžet, ali on se nije „hvatao“ za konkretne iznose.

Za sada, predsednik se pre nekoliko dana zaustavio na proceni prosečne plate do kraja ove godine na 470 evra. Što je i dalje teško ostvariv cilj. Ali, biće vremena za nove rokove i obećanja.

A šta bi sa platnim razredima?

– Apsurd je da posle toliko godina, obećanja o uspostavljanju sistema zarada u javnom sektoru, platnih razreda, nisu ispunjena a rok se stalno pomera. Problem se sada „rešava“ generalnom povišicom za sve. Praktično, javni se sektor i dalje posmatra linearno, a ne ulazi se u kvalitet delova. Negde je iskazan višak zaposlenih, negde manjak, a ne postoji sistem plata kojim bi se to regulisalo, kao što se ne može izbeći neefikasnost. U privatnom sektoru se jako pazi da rast zarada prati povećana profitabilnost, u javnom bi trebalo da merilo bude kvalitet usluga, ali mehanizam za to ne postoji – kaže Jurij Bajec i dodaje da će se najavljeno povećanje zarada, posebno što se uz to najavljuje i rast penzija koje se takođe dotiraju iz državne kase, sigurno učiniti da budžet u narednoj godini ne bude baš tako dobro izbalansiran.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ: “NIKAD NISAM REKAO DA SMO LIDERI U REGIONU”!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments